RTK
NimiTV>
AL | EN | SR | BS | TR | RO
RTKLIVE.COM RTK TV
 
 
Bez dogovora na sastanku o izbornoj reformi
 
Bez dogovora na sastanku o izbornoj reformi
Sastanak organiziran na inicijativu Ise Mustafe, predsjednika Demokratskog saveza Kosova, s čelnicima političkih stranaka i ambasadorima Quinte na kome se razgovaralo o deblokadi izborne reforme, nije donio nikakve rezultate. Na sastanku se razgovaralo o nekoliko pitanja, poput izbornih jedinica, otvorenih ili zatvorenih lista, ali nije postignut nikakv sporazum.
 POSTAVLJENO 10:59 / 11.12.2012 
Povodom ovih pitanja, saglasili su se da u narednim danima održe još jedan sastanak. Lider PDK Hashim Thaçi je rekao da je njihov prijedlog šest izbornih zona i otvorene liste.

Thaçi je rekao da proces reformi izbornog sistema nikad nije bio blokiran.

Predsjednik LDK-a Isa Mustafa izjavio je da se i na ovom sastanku raspravljalo o izbornom listama, pragu i izbornim zonama. On je najavio da će za 10 dana biti održan još jedan sastanak svih lidera političkih stranaka na kome neće prisustvovati međunarodni predstavnici.

Mustafa nije iznio stav LDK povodom pitanja izbornih zona, liste i praga. On je izjavio da ne očekuje da će promjene izbornog sistema biti usvojene u Skupštini ove godine.

Dok je, Albin Kurti iz pokreta Samoopredjeljenje izjavio je da se ovaj političkog subjekt zalaže za jednu izbornu zonu, otvorene liste i izborni prag od 7 posto za koalicije, 5 posto za stranke i 2,5 posto za nezavisne kandidate.

Kurti je iznio i stav Samoopredjeljenja da u sastavu Centralne izborne komisije budu jednako zastupljeni sa po 50 posto i vladajuća pozicija i opozicija.
Share    

KOMENTO

Emri dhe mbiemri: E-Mail adresa:
 


Redžepi se pridružila parlamentarnoj grupi PDK-a
 04:36 / 19.12.2014 
“Ne mogu biti deo 6+, prije svega zbog mog čvrstog karaktera, drugo zbog mog naroda, zato što su Bošnjaci treći po broju stanovnika na teritoriji Kosova, drugi po broju stanovnika u opštini Prizren, i cijela ova moja borba za podpredsjednik...
 
Ambasadorica Turske posjetila Parlamentarnu grupu 6+
 02:43 / 18.12.2014 
Ona je ovom prilikom izjavila da je grupa 6+ od samog osnivanja bila veoma aktivna, te je uspješnim radom sačuvala svoj identitet u okviru nove vlade.
 
Norveški ambasador: Bošnjački političari previše podjeljeni
 02:37 / 17.12.2014 
Bošnjački političari moraju više da sarađuju, jer će, u suprotnom, uticaj bošnjačke zajednice na Kosovu biti umanjen i to nije u interesu Bošnjaka, izjavio je ambasador Braathu. On je dodao i da je na njihovu nesreću to ...
 
Bošnjaci u novim institucijama zastupljeniji
 02:33 / 09.12.2014 
Rasim Demiri u izjavi za Radio Kosovo 2 navodi da je „bošnjačka zajednica ovog puta ispoštovana kao zajednica, pokazano je da je bošnjačka zajednica faktor u ovom društvu a prioritet ovog ministarskog mjesta svako biće i bošnajčka...
 
Demiri: Bošnjacima mora da pripadne jedno ministarstvo
 02:21 / 08.12.2014 
U izjavi za Radio Kosovo 2, Rasim Demiri, poslanik koalicije Vakat je kazao da je sigurno da će Bošnjaci dobiti ministarstvo, dok Emilija Redzepi iz Nove demokratske stranke smatra da do toga neće doći.
 
Poteškoće sa nastavnim kadrom na Fakultet biznisa u Peći
 05:35 / 06.12.2014 
Zbog problema nostrifikacije diploma, koji još uvijek nije riješen, na Fakultetu biznisa u Peći u nastavi na bosanskom se suočavaju sa velikim poteškoćama oko formiranja nastavnog kadra.
 
Kome i za šta Bošnjaci mogu pokucati na vrata?
 05:33 / 06.12.2014 
Prava zajednica na Kosovu su zaštićena zakonom, a za rješavanje njihovih problema zadužene su razne ustanove i kancelarije koje se bave pitanjima nevećinskih zajednica na Kosovu.
 
Apuk: Položaj osoba sa ograničenim mogućnostima vema loš
 02:03 / 03.12.2014 
“Imamo slabu pristupačnost u obrazovanju i zapošljavanju.Zapravo, činimo najveći procenat u dijelu siromaštva na Kosovu. Edukativna struktura osoba sa ograničenim mogućnostima je vrlo loša. Vrlo je mali procenat obrazovan na...
 
OSTALI NASLOVI
 
Finance Office
MARKETING
Miremengjesi Kosove
VIJESTI
 
Kliknite da bi Pogledali
Lajme
MOSTOVI
 
Kliknite da bi Pogledali
RTK LIVE Radio Kosova Live Radio Bluesky Live
  Diasporatv
MARKETING
RADIO KOSOVA
Familja Moderne

PROGRAM NA BOSANSKOM JEZIKU

KLIKNITE DA BI SLUĹ ALI
 
FACEBOOK - TWITTER
RTK nĂ« Facebook RTK nĂ« Twitter  
 
VRIJEME
   
Prishtinë
13-30 ºC
Gjilan
13-30 ºC
Prizren
14-31 ºC
Pejë
13-30 ºC
Mitrovicë
13-29 ºC
Ferizaj
12-29 ºC
Gjakovë
14-32 ºC
   
    Zog
 
Rtk