16:32

13.05.2019

16:32

13.05.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov podelio je šest četvoromesečnih stipendija deci sa posebnim potrebama u prostorijama Udruženja roditelja "Podrži me" . Arlov je najavio da će u Severnoj Mitrovici uskoro  početi izgradnja dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama.

Humani ljudi iz Republike Srpske već tri godine obezbeđuju stipendije deci sa posebnim potrebama na Kosovu. Ove godine je obezbeđeno 2.400 evra za članove udruženja "Podrži me" iz Severne Mitrovice, odnosno šest stipendija za četiri meseca unapred.

"Stipendiranje ćemo nastaviti, od juna ćemo stipendirati i deveto dete iz porodice Vuković, koje će se, nadamo se uz veru i Božju milost, roditi zdravo u porodici Vuković u Severnoj Mitrovici, mislim da će to biti pre Vidovdana", kaže Milorad Arlov.

Anionimni darodavac je uz novac korisnicima stipendije uputio i pismo, a stipendisti su biranim rečima izrazili zahvalnost.

"Mojoj porodici veoma znači ova pomoć, zahvaljujem se Mikloradu Arlovu. Moja ćerka Nikolija ima ugrađen pesmejker i na svakih šest meseci moramo da odlazimo u Beograd. Učenica je OŠ 'Desanka Maksimović' u Boscu. Daleko je Beograd, moramo sve troškove preko socijalnog i preko zavoda, ranije je išla sanitetskim vozilom, ali u zimskom periodu je veoma teško, boluje i od bronhitisa i meni ova pomoć mnogo znači", kaže Nikica Maksimović iz sela Strelice u Opštini Kamenica.

"Hvala puno Miloradu Arlovu i donatoru, ovo nam mnogo znači. Nikola sad završava treću godinu", kaže Bojana Nešić.

A u Severnoj Mitrovici  bi u junu trebalo da započne izgradnja dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama. I sadržaće sve što je neophodno ovoj kategoriji dece, uključujući i stručni kadar.

"Pre pola godine nismo imali nijedan cent ni evro, eto uspeli smo da kupimo plac, humanitarna akcija u Republici Srpskoj je krenula, obezbedili smo i sredstva za početak izgradnje koju planiramo 26 juna. Pozivamo sve i u RS i na Kosovu, da pomognu ovaj značajan projekat, vrednosti oko 250.000 evra, koji ćemo pokloniti ovoj deci i  Udruženju roditelja 'Podrži me', kako bi ta deca mogla da pronađu sebe i da se osamostale", poručio je Arlov.

Predsednica udruženja "Podrži me" Ivana Rakić je naglasila da je srećna što su uz njih pravi prijatelji iz Republike Srpske. Ona je sa  predsednikom Odbora za pomoć Srbima na Kosovu obišla i mesto na kome bi uskoro trebalo da započne izgradnja dnevnog centra.

"Jako je teško pričati kako je biti roditelj deteta sa poteškoćama u razvoju, ali ja ovim putem, pored Republike Srpske, pozivam i sve naše ljude sa Kosova da učestvuju u ovome, da nam pruže šansu da se mi roditelji izborimo za našu decu", poručila je predsednica Udruženja "Podrži me" Ivana Rakić.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov je poručio da će  narod Republike Srpske nastaviti da podržava Srbe na Kosovu, uključujući i 137 dece Udruženja  "Podrži me".