13:49

23.05.2019

13:49

23.05.2019

Maja Denić, RTK2

Sajam obrazovanja pod sloganom ’’Dođi i informiši se’’ organizovan je u Gračanici. Namenjen je učenicima završnih razreda osnovnih škola koji na jednom mestu mogu dobiti sve potrebne informacije o programima srednjih škola, kako bi se što lakše odlučili o nastavku obrazovanja i daljem usavršavanju.

Promovišuči znanje i nauku, kroz korisne savete, srednje škole sa centralnog Kosova, njih osam, na četvrtom sajmu obrazovanja u Gračanici predstavilo je svoj program. Organizatori su izuzetno zadovoljni zainteresovanošću posetilaca.

’’Neke od škola su Elekrotehnička, Muzička, Medicinska, Gimnazija, Mašinska, itd. Vidi se da je velika zainteresovanost učenika, naša galerija koja je mala, primila je veliki broj đaka. Mislim da je ovaj sajam pun pogodak i da će se i narednih godina organizovati’’, rekao je Ivan Stojković, ispred Doma Kulture Gračanica.

Sadašnji srednjoškolci potrudili su se da na edukativan i zanimljiv način privuku buduće srednjoškolce. Posetioci su imali priliku da vide i izvođenje praktičlnih eksperimenata učenika Medicinkse i Mašinske škole.

’’Građevinsko-saobraćajna škola ima saobraćajne smerove, dva smera četvrtog stepena, tehničar drumskog saobraćaja i tehničar unutrašnjeg transporta, treći stepen je vozač motornog vozila. U sklopu našeg školovanja, učenici dobijaju vozačku dozvolu četvrti stepen-B kategorije, a vozač motornih vozila, treći stepen, C kategoriju’’, istakao je Dejan Petković, direktor Građevinsko-saobraćajne škole.

’’Medicinska škola u Gračanici ove godine upisuje učenike na smerovima: medicinska sestra-tehničar, fizioterapeutski tehničar i farmaceutski tehničar. Interesovanje za našu školu je godinama unazad zadovoljavajuće, deca pre svega u našim smerovima vide perspektivu, ali kada dođu kod nas mi se trudimo da oni zavole ono za šta su se opredelili’’, izjavila je Slađana Stanković, nastavnik u Medicinskoj školi.

Za veilki broj srednjoškolaca ovo je, kažu, prilika da donesu pravu odluku  o nastavku školovanja.

’’Mislim da nam ovaj sajam puno pomaže da odlučimo koju školu da upišemo. Imamo sve na jednom mestu, što puno znači u odabiru’’.

’’Ja sam već izabrala šta ću da upisem, ali ko još uvek nije odlučio šta će dalje da radi, ove prezentacije će im umnogome pomoći’’,  rekli su učenici.

Sajam obrazovanja se u Gračanici održava četvrti godinu zaredom u organizaciji  Doma kulture Gračanica i Opština Gračanica.