14:25

13.06.2019

14:25

13.06.2019

Maja Denić

Komunalno preduzeće, koje radi u sklopu Privremenog organa Skupštine Opštine Priština, pre tri godine je donelo odluku o naplati održavanje groblja u Gračanici. Međutim, sa takvom odlukom se nisu saglasili svi meštani, jer smatraju da ovo preduzeće ne obavlja savesno svoj posao. Zbog toga je naša ekipa uoči Zadušnica posetila groblje u Gračanici.

Za održavanje groblja u Gračanici zaduženo je Javno komunalno preduzeće ’’Komunalac’’, koje za svoje usluge naplaćuje 1000 dinara po domaćinstvu na godišnjem nivou. Izrevoltirani odlukom Komunalca pojedini meštani se ne pridržavaju ovog novog pravila. O svom nezadovoljstvu većina nije htela da govori pred kamerama. Bogoljuba smo zatekli na groblju, gde je uređivao grobna mesta predaka.

 „Nisam zadovoljan, evo pogledajte negde je očišćeno, negde nije. Da li je pošteno pola da se očisti, a polovina da se ostavi tako? Ako nisam zadovoljan kako čiste, zašto da plaćamo, ja ću sam da dođem i počistim, nije mi teško. Nisam za to da se plaća održavanje grablja jer ne održavaju dobro, nije uredno i čisto. Kada bi čistili kako treba, onda bih možda i plaćao jer 1000 dinara nije ni mnogo, ni malo“, kaže Bogoljub Micić iz Gračanice.

Nakon razgovora sa meštanima pokušali smo da čujemo i drugu stranu, međutim u „Komunalcu“ nisu hteli da govore o ovom pitanju, već su nas uputili na Opštinu Gračanica. Direktor Odeljenja javnih službi pri ovoj opštini kaže da je upoznat sa ovim problemom i ističe da se neće mešati u rad Komunalca, ali tvrdi da će ovo odeljenje naći način da pomogne meštanima.

 „To je slučaj sa Komunalcem koji održava groblja u Gračanici, Lapljem Selu i Čaglavici, oni su doneli odluku kao Skupština grada Prištine da naplaćuje održavanje grobnih mesta, tako da ćemo videti da u saradnji sa njima, da ona grobna mesta koja ne očiste uredi Javna služba Opštine Gračanica. Trenutno su ekipe u Suvom Dolu i Dobrotinu, čišćenje se privodi kraju“, ističe Vladica Trajković, direktor javnih službi pri Opštini Gračanica.

S obzirom da „Komunalac“ funkcioniše u skopu Privremenog organa Skupštine Opštine Priština sa sedištem u Gračanici, pokušali smo da dobijemo odgovor i od predsednika ovog privremenog organa Ljubinka Karadžića, koji nije želeo javno da se oglasi, ali nam je u neformalnom razgovoru rekao da Komunalac obavlja svoju delatnost i da bi meštani trebalo da ispoštuju odluku o naplati održavanja groblja u Gračanici.