15:59

13.06.2019

15:59

13.06.2019

Dragana Mihajlović, RTK2

Danas je obeleženo 70 godina od osnivanja prvog Dečjeg SOS sela u svetu. Tim povodom su u prostorijama SOS dečjeg sela u Gračanici izloženi likovni i vajarski radovi dece i roditelja korisnika programa za pružanje pomoći deci bez roditeljskog staranja i socijalno ugroženim porodicama.

I deca  se bore za svoje mesto u društvu. Ona ne žele da markirana garderoba, uslovi života i socijalni status njihovih roditelja budu merilo vrednovanja među vršnjacima.

Deca kažu: Moja je poruka da se svi drugovi i drugarice druže, svi su isti...

"Koliko god se neko trudio da pojedinoj deci napokasti, to će kad tad da mu se vrati, postoji neko ko će sve te probleme da reši”.

"Deca treba da uče, da se igraju ,da slušaju mamu i tatu".

Mladen Đokić, koordinator SOS dečjeg sela u Gračanici  kaže da trenutno rade sa 36 porodica, u kojima je 105 dece, kao i da postoji određena lista čekanja za pružanje pomoći porodicama".

Svi  oni, socijalno ugrožene porodice, ili porodice koje imaju problema sa nedostatkom roditeljskih veština, nedostatkom obrazovanja,  kako roditelja tako i dece, svi su oni potencijalni korisnici. Do skoro smo slučajeve preuzimali samo iz Centra za socijalni rad, dok u poslednje vreme imamo i  porodice koje su čule za nas i koje se same preporučuju", kazao je Đokić.

"Porodice koje imaju najviše problema i koje bi trebalo da budu članovi, malo je i sramota da se prijave, da kažu koji problem imaju, što ne bi trebalo da bude, jer  ako imate bilo kakav problem, to nije sramota, sve se da rešiti ako tragate za rešenjem i ako želite da sarađujete", rekla je Dijana Arsić, korisnica  FSP- programa.

U objektima Dečjeg SOS sela  na Kosovu, raspoređenih na četiri lokacije u Prištini, Kosovu Polju, Uroševcu i Gračanici trenutno se nalazi 60-oro dece, dok je programom jačanja porodica obuvaćeno  vise od 800. U radu sa decom posebna pažnja se pridaje njihovom smeštaju i društvenoj prihvatljivosti jer sva deca imaju pravo na dom, pravo na ljubav i školovanje. Ukoliko im biološki roditelji to ne omogućavaju, u pomoć im mogu priteći hraniteljske porodice.

"Kao prvo, oni moraju voleti decu, to je najvažnije, moraju imaju određeno obrazovanje koje je jako važno. Pre nego što preuzmu staranje o toj deci, prolaze kroz obuku godinu dana kako bi bili spremni za ispunjavanje obaveza o staranju", rekla je Nezad Salihu, direktorica SOS dečjeg sela na Kosovu.

I ne zaboravite, nijedno dete ne bi trebalo da bude usamljeno.