14:41

17.06.2019

14:41

17.06.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Testom iz maternjeg jezika započelo je polaganje male mature u Osnovnim školama koje na Kosovu rade po sistemu Srbije. Maturski ispit je obavezan za sve svršene osnovce.

Na stolovima samo identifikacioni listići, plava i žuta koverta, test i olovka i rešavanje pitanja iz srpskog jezika može da počne. Kako bi se izbegle neregularnosti, polaganje nadgledaju nastavnici iz drugih škola.

“Testovi su stigli na vreme, oni se otvaraju pre početka polaganja. Dežurni nastavnici srednjih škola nadgledaju ispit, nakon toga imamo pregled testova, imamo i supervizore, tu su i direktori osnovnih školi, oni su najodgovorniji u tom lancu, počelo je dobro, očekujemo da i do kraja bude sve kako treba”, istakao je za RTK2 Miodrag Živić, predsednik okružno-upisne komisije.

Prema podacima okružno-upisne komisije maturski ispit na Kosovu polaže oko 1.500 svršenih osnovaca, od čega 260 svršenih osnovaca u Gračanici, Lapljem Selu, Donjoj Gušterici i Sušici i 130 u Štrpcu.

Po isteku vremena predviđenog za polaganje, učenici su rekli da su pitanja na testu iz maternjeg jezika bila teža od onih na probnom testu, koji je rađen u aprilu.

“Za one koji su se spremali nije bilo teško, meni nije bilo teško, uradila sam sva pitanja. Očekujem da ću upisati željenu školu, a to je Medicinska, smer farmacija”, kaže Emilija Đokić.

“Spremao sam se za ispit, ja bih da upišem sportsku Gimnaziju u Beogradu, očekujem dobre rezultate”, kaže Miloš Kostić iz Gračanice.

"Želela bih da upišem tehno art u Beogradu, za to sam radila poseban prijemni, tako da ovaj prijemni čisto radim da bih dobila diplomu i potvrdu da sam završila osmi razred”, ističe Emilija Čanačević.

Pored testa iz maternjeg jezika, osmaci će sutra rešavati zadatke iz matematike, a u sredu polažu kombinovani test.  

“Imali smo probni test u aprilu, tada su predmetni nastavnici govorili da shvate ozbiljno, da je to samo priprema, da ostaje interno i da mogu da uvide svoje greške, da pogledaju teme i oblasti iz kojih su slabi da provežbaju. Ja se nadam da su to deca shvatila, a uverićemo se vrlo brzo, odmah nakon rezultata u sredu. Sutra matematika, prekosutra kombinovani test iz istorije, fizike, hemije i biologije", kaže Ljubiša Karadžić, direktor OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu.

U sredu, nakon polaganja kombinovanog testa, sledi dešifrovanje testova i unos u bazu podataka. Najpre će biti objavljeni preliminarni rezultati, a do kraja meseca i zvanična lista nakon čega sledi upis u željene srednje škole. 

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.