14:21

19.06.2019

14:21

19.06.2019

Tatjana Slavić, RTK2

U Okviru projekta ,,Razvoj veština turističkih vodiča na Kosovu’’ dodeljeni su sertifikati polaznicima koji su završili obuku za turističkog vodiča. Svih 27 učesnika je uspešno savladalo tehnike rada i pružanja usluga turističkog vodiča.

Potreba za istraživanjem, novim saznanjima i doživljajima, ali i novim načinima ostvarivanja prihoda, podstakla je vlade mnogih zemalja da u cilju bržeg ekonomskog razvoja omoguće veću zaposlenost u oblasti turizma. Upravo iz ovih razloga, nakon uspešno savladane obuke, u Gračanici su, u okviru projekta ‘’Razvoj veština turističkih vodiča na Kosovu’’ dodeljeni sertifikati i mikrograntovi.

,,Pre svega sam se prijavila zato što me turizam jako zanima. Kosovo ima mnogo toga da pruži, istorijsko nasleđe, tradiciju. Koreni su nam jako duboki, o tome sam pisala u svom projektu i mislim da će mi sertifikat dosta značiti, zato što planiram da se u budućnosti bavim turizmom’’, kazala je Miljana Čanović.

,,Sprovođenje ovog projekta je pre svega jedna dobra ideja, zato sam i aplicirao za dodelu grantova, koristiće mi u Prizrenu, mesta iz kojeg dolazim, otvara mi neke nove mogućnosti’’, kaže Veron Tora.

Projektni tim će dodatno raditi na promociji i povezivanju sa turističkim operaterima na Kosovu i regionu kako bi 27 sertifikovanih turističkih vodiča lakše došlo do posla.

,, Nakon završene obuke imali smo polaganja  za sertifikate turističkih vodiča. Sertifikate je dobilo 27 učesnika, za mirko grantove je apliciralo 9 učesnika, 5 grantova smo podelili u iznosu od 500 evra. Većina njih je tražila određenu opremu kako bi započeli svoj biznis u turističkoj industriji’’, rekao je Boban Petreović iz Turističke organizacije Gračanice.

,,Mislim da je ovaj projekat veoma dobar. Kosovo je multietnička zemlja, što znači da ovaj projekat omogućava zajedničku saradnju. Imamo ljude koji dolaze iz različitih sredina, koji promovišu kulturu svog kraja’’, istakao je Stefano Gnoti , savetnik za politička pitanja.

Projekat Turističke organizacije Gračanice ,,Razvoj veština turističkih vodiča na Kosovu’’ deo je projekta ,,Dijalog između zajednica kroz inkluzivno očuvanje kulturnog nasleđa’’ koji je realizovan pod pokroviteljstvom UNDP-a.