11:31

26.06.2019

11:31

26.06.2019

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2

Gračanica se poslednjih nedelja suočava sa velikim problem odlaganja smeća zato što je kosovsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine zabranilo JKP koje funkcioniše u srpskom sistemu da koristi regionalne deponije.

Zamenica ministra za zaštitu životne sredine u Vladi Kosova Milena Zdravković kaže da je takva odluka usledila zbog ne poklapanja dva sistema.

Potom je srpski JKP stvorio jednu divlju deponiju, a kosovsko Ministarstvo je ponovo reagovalo.

“Ta deponija se nalazi u Gračanici iznad jalovišta i to je bio veliki problem, jer nisu mogli da koriste regionalne deponije. To je problem oko zakonske regulative koji smo imali, dakle problem je u registraciji Javnog komunalnog preduzeća”, navodi Zdravković.

Javno komunalno preduzeće bi trebalo da se bavi iznošenjem smeća ali i da uvede redovne autobuske linije na teritoriji opštine Gračanica, problem koji traje već 20 godina.

Lokalne kosovske vlasti u Gračanici trebale su da formiraju Javno komunalno preduzeće po kosovskom sistemu još 2017. godine, kada je Vlada Kosova odobrila ovoj opštini da formira sopstveno Javno komunalno preduzeće "Ekologija". Međutim, ono još uvek nije zaživelo.

Zamenik gradonačelnika Gračanice Saša Danić kaže da je preduzeće sada registrovano, te da očekuje da JKP uskoro počne sa radom.

“Kupili smo dva kamiona za odnošenje smeća, potrebna nam je još neka mehanizacija i upošljavanje radnika. Mislim da će vrlo brzo početi sa radom JKP”, navodi Danić za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku.

S druge strane, direktor za Javne službe u opštini Gračanica Vladica Trajković, koji bi trebao da koordiniše odnose novog Javnog komunalnog preuzeća sa opštinom, kaže da još uvek ne zna kada će ono profunkcionisati.

Direktor za javne službe u opštini Gračanica Vladica Trajković kaže da će problem oko iznošenja smeća biti rešen tako što će lokalne vlasti iz Gračanice sklopiti šestomesečni ugovor sa regionalnom kompanijom “Pastrimi”, a koji treba da bude odobren na sednici SO.

“Na prvoj Skupštini će biti predloženo da se novi ugovor usvoji kako bi se napravio novi operativni plan da kompanija "Pastrimi” svojim uslugama  pokriva celu teritoriji opštine. JKP još nije profunkcionisalo, pa ćemo sa kompanijom Pastrimi potpisati ugovor na šest meseci”, objašnjava Trajković.

U međuvremenu, pojedini meštani Gračanice se i dalje suočavaju sa velikim problemom oko odlaganja smeća. Kako kažu, smeće sami izbacuju u dva kontejnera koje je obezbedila opština Gračanica, a koje potom kupi regionalna komanija “Pastrimi”. Ima i onih kojima je kompanija “Pastrimi” od nedavno počela da iznosi smeće iz dvorišta.

Milena Zdravković, skupštinska odbornica ispred opozicione Samostalne liberalne stranke u Gračanici tvrdi da je na sednicama postavljala pitanja oko formiranja JKP, te da su se lokalne vlasti pravdale time što nemaju dovoljno sredstava. Zdravković napominje da bi formiranje komunalnog preduzeća znatno poboljšalo kvalitet života meštana opštine Gračanica.

“Imamo problem i sa javnim gradskim prevozom, imamo problem sa bezbednošću. Formiranjem ovog preduzeća rešili bi više problema i imali bi lepšu sliku na terenu”, zaključuje Zdravković.