16:23

01.07.2019

16:23

01.07.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Nepovoljni vremenski uslovi, prepolovili su rod voća na Kosovu. Iako je ovogodišnji rod podbacio, stručnjaci savetuju održavanje voćnjaka.

U voćnjacima na centralnom Kosovu najpre sazrevaju višnje i trešnje. Njihov rod je ove godine slab. Gazdinstvo Jovice Maksimovića iz Donje Gušterice obiluje različitim vrstama sadnica.

"Ove godine je sve podbacilo, jedino je ribizla dobra i ima nešto višanja, ostalo je slabo, za razliku od prošle godine kad je bilo prepuno. Višanja ima, za sopstvene potrebe, tako da ćemo skuvati nešto kompota", rekao je Jovica.

Zbog sušne jeseni voćari nisu mogli na vreme da primene neophodne agrotehničke mere. Zbog niskih temperatura i čestih prolećnih padavina izostalo je blagovremeno oprašivanje.

"Pčelari se žale da nema paše, a glavna paša je naš voćnjak - jabuka, kruška, šljiva...pčela nije mogla da izlazi da opraši voće i kada je trebalo obaviti zaštitu protiv insekata, već tada nije bilo roda, stablo je bilo bez ploda, tako je i danas. Šljiva nema ni 5% ploda i ove godine smo stvarno u teškoj situaciji, težu godinu nismo imali“, rekao je agronom Voja Dekić.

Iako će ova godina proći bez zarade, Jovica planira da obnovi voćnjak.

"Ove godine ništa, ni da pojedemo, a prošle godine je voća bilo u izobilju, nismo mogli da skupimo koliko je rodilo. Ove godine imamo samo da probamo neku", rekao je Jovica.

Za plasman šljive nema otkupnih stanica pa je agonom Voja Dekić ove godine zasadio bademe.

"Posadio sam badem, da probamo, jer mu odgovara podneblje, podnosi temperature do -30, kod nas nema tih temperatura. Ukoliko bude uspešno, proširićemo proizvodnju. Naš komšija je pre tri godine posadio oko 500-600 stabala badema, koji još uvek ne daju rod, a vremenski uslovi mu ne štete. Mislim da će badem biti jedna od perspektivnijih voćaka", kaže Voja Dekić.

Bez obzira na loš rod, voćnjake ne treba zapuštati. Svi sezonski radovi moraju biti obavljeni na vreme, od pripreme zemljišta, preko čišćenja korova, do orezivanja voćnjaka, podsećaju stručnjaci.