16:59

03.07.2019

16:59

03.07.2019

Tanja Gapić, RTK2

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena se treću godinu za redom organizuje  letnja škola kaligrafije. U njoj se ove godine našlo 25 mališana sa Kosova i Srbije.

Tokom petodnevnog rada u brojnim radionicama pri manastiru Svetih Arhangela, polaznici letnje škole nisu savladavali samo kaligrafske tajne, već su bili u prilici da saznaju i više o kulturno – istorijskim vrednostima.

“U letnjoj školi napravili smo progodan program koji odgovara i ovom prelepom prostoru manstira. Prvenstveno radimo srednjovekovnu srpsku kaligrafiju i učimo decu temeljima kulturnog nasleđa jer se svi ovi ukrasi i lepota rukopisa zasniva na srednjovekovnim dokumentima, ovde ne radimo kopije, deca treba da razviju svoj cilj upravo na temelju srednjovkeovnih dokumenata. Svaki rad je originalan i jedinstven”, rekla je Vera Stojšić predavač i član Udruženja vojvođanskih učitelja.

Kaligrafija predstavlja pravi izazov, jer se većina polaznika ove škole prvi put susrela sa ‘’lepim’’ pisanjem.

“Zanimljivo mi je ovde, pomalo je teško, ali uz pomoć sve se završi “, kaže Grigorije Šmigić.

Andrej Mihajlović prvi put se susreće sa kaligrafijom.

“Kaligrafskim slovima pišem svoje ime. Lepo izgleda, a i nije teško”, kaže Mihajlović.

Iz Beograda u manastir Svetih Arhangela došao je Nikola Vučićević. On ističe da mu je zadovoljstvo što je u prilici da nauči nešto više o srednjovekovnoj kaligrafiji.

“Svako dete ima različite sposobnosti, mi ovde nemamo samo talentovanu decu, ali će svi polaznici moći da razvijaju svoje sposobnosti, da nauče osnove teorijske kaligrafije i naprave ukrasna slova”, dodaje Vera Stojšić.

Letnja škola kaligrafije je i ove godine organizovana zahvaljujući Društvu prijatelja manastira Svetih Arhangela i Udruženja vojvođanskih učitelja.

“Ova škola polako preuzima formu tradicije i opravdava sva očekivanja. Tema škole je učenje srednjovekovne srpke kaligrafije, istorije, izvorne muzike, deca su divna i mislim da su svi zadovoljni”, kazao je Bojan Babić predsednik Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela.

Izložbom u subotu završava se treća škola srednjovekovne kaligrafije, a svi radovi  ostaju u manastiru Svetih Arhangela.