16:43

05.07.2019

16:43

05.07.2019

Tatjana Slavić, RTK2

Izgradnja novog puta u Prilužju nije obradovala tamošnje meštane. Dok jedan deo stanovnika strepi od zatrpavanja propusta za vodu i novih poplava s jeseni, drugi deo se već duži period bori sa prašinom.

Nakon poslednjih poplava u martu 2018. godine, kada je asfalt presečen kako bi voda mogla da otiče  širokim armiranim cevima, meštani Prilužja su se ponadali da do novih poplava neće doći. Međutim, izgradnja novog puta je probudila sumnju da će doći do zatvaranja propusta za vodu, čime bi se nakon prvih obilnijih padavina mogao ponoviti prizor iz 2018. kada je poplavljeno više od 250 domaćinstava.

"Nakon što je predviđena izrada puta, tražili smo da se napravi mali most ispod kojeg bi ta voda proticala i odlazila dalje svojim tokom kroz njive, na taj način bi se smanjio nivo vode i ne bismo strahovali od novih većih poplava", kaže Gradimir Bojković.

Izgradnja novog puta najčešće označava i nadu u bolje dane, što nije slučaj i sa Prilužjem.

"Pre godinu i po dana imali smo asfaltiran put, došla su nadležna ministarstva da rade novi put, sklonili su onaj stari, nasipali su kamenu prašinu, i možete da zamislite kako je ovde kada automobil prođe većom brzinom. Kamenje pršti na sve strane, decu ne smemo da pustimo ispred kuće. Obratili smo se za pomoć inspekciji, policiji, ministarstvu, medijima, ali do sada niko nije uspeo da nam pruži pomoć", navodi Ivan Trajković.

Iako je predviđeno da radovi na asfaltiranju puta u Prilužju budu završeni za godinu i po, meštani ističu da rok nije ispoštovan.

"Put je i dalje u lošem stanju, pre tri godine je realizovan projekat za novi put, a već  godinu i po dana je situacija ovakva, ni jedan sloj puta nije mogao da se napravi. U martu prošle godine smo poslali dopis za ovaj problem ali i za problem koji su meštani imali 2018. kada su poplavljena mnoga domaćinstva, rečeno nam je da će pokušati da nam pomognu. Prebacuje se loptica sa jedne na drugu stranu. Kao što vidite, ovde nema izvođača radova, rade nedelju dana, dvadeset odmaraju, niko ništa ne zna", ističe Miljan Bojković, odbornik u opštini Vučitrn.

Iz Opštine Vučitrn ističu da nisu nadležni za  rešavanje ovog problema i da bi trebalo da kontaktiramo Ministarstvo infrastrukture, sa kojim do objavljivanja ovog priloga nismo uspeli da stupimo u kontakt.