17:23

06.07.2019

17:23

06.07.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Berba malina ove godine  krenula  je nešto kasnije zbog vremenskih uslova. Rod je manji, ali  je otkupna  cena  bolja u odnosu na prethodnu godinu .

Na centralnom Kosovu je sve više proizvođača jagodičastog voća, među kojima prednjači malina. Iako su  proizvođači crvenog zlata uložili dosta truda, rod je znatno manji nego lane, ali je cena bolja. Oni iz opštine Gračanica se međutim žale na mogućnost prodaje u svojoj opštini.

“Prošle godine smo imali 80 centi po kilogramu, ali je prinos bio znatno bolji nego ove godine. Ove godine je krenuo otkup na 1.20, sad je trenutno 1.30, sa subvencijom koju daje Ministarstvo poljoprivrede na Kosovu od 8 centi po kilogramu  izlazi na 1.38, što je sasvim solidno", rekao je Marko Todorović iz Gračanice

"U Opštini Gračanica hladnjača ne postoji, moramo da nosimo po drugim opštinama. Malina se kvari tokom transporta i kilaža pada. Što se tiče cene, realna cena sa plaćanjem radnika i sve agrotehničke mere koje treba da se primene je od 1.50 do 1.60. Ova godina je 1.30 trenutna cena, a malinu nosim u Prelez,  Opština Uroševac. …Ove godine sa 1.30 faktički sam na nuli, ne može da se zaradi na 1.30 jer radnici koštaju", kaže Aleksandar Sojević iz Donje Gušterice.

Smiljići iz Lapljeg Sela su među prvima koji su se odlučili za zasade borovnica. Iako već ubiraju prve plodove, kažu da nijedan početak nije lak.

"Video sam da  je kod jedne borovnice počeo da pegavi list i onda smo poslali sliku prijatelju iz Kragujevca, onda nam je on rekao da je to bolest da moramo da kupimo određeni preparat, nisam našao ni u Prištini ni u Lipljanu, našao sam u Kruševcu”,  rekao je Nemanja Smiljić.

"Rod maline je smanjen i u Sirinićkoj župi za 10 do 12%", poručio je Dobrivoje Stevanović vlasnik hladnjače u Štrpcu.

“Trenutna cena divljih jagoda je oko šest evra, dok cena smrznutih jagoda zavisi od kvaliteta. Što se maline tiče, ona se otkupljuje već nekoliko dana, a trenutna cena u mojoj hladnjači je evro i trideset. Malina je dobrog kvaliteta, tako da će ove godine u odnosu na prošlu kvalitet maline biti mnogo bolji''.

U jeku berbe najveći problem su prihvatni kapaciteti. U Kompaniju za preradu i skaldištenje voća nadomak Lipljana kapaciteta 1000 tona dnevno stignee tona voća uglavnom iz Sirinićke župe.

“Ove godine najviše otkupljujemo jagodu, to je industrijska jagoda, otkupna cena je bila 1.evro. Sada smo počeli malinu sortu Miker, sada je cena 1.30. …Najviše to ide u EU, drugu klasu prodajemo Srbiji koji imaju mogućnost za preradu…Plaćanje će biti bolje ove godine, zavisi od otkupljivača, neko hoće da uzima na sedam dana, neko na kraju kad se završi berba, jer berba mikera je od 10-15 dana”, kaže  Šerafetin Gaši vlasnik hladnjače u Novom Naselju.

Proizvodnja jagodičastog voća zahteva dodatnu radnu snagu  naročito tokom berbe. Ipak, kada sve oduzmu i saberu,  proizvođači kažu da bi im stručna pomoć pomogla da poboljšaju prinos i više zarade.