17:46

08.07.2019

17:46

08.07.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Na centralnom Kosovu žetva ječma se privodi kraju, a započela je i žetva pšenice. Poljoprivrednici su zadovoljni rodom, ali ih brine kakva će biti otkupna cena. Žeteoce u Livađu danas je obišla i ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić.

Žetva ječma i pšenice na centralnom Kosovu je u toku. Ovogodišnji rod ječma je podbacio, dok  se poljoprivrednici nadaju dobrom prinosu pšenice.

"Negde oko 15 hektara imam zasejano pšenicu i ječam. Počeli smo pre dva dana, ječam smo završili, sa pšenicom smo krenuli juče…4000 - 4,5.000 kilograma po hektaru je naša procena, nije najbolje, a nije ni lose", rekao je Saša Sekulić iz Livađa.

"S obzirom da je nafta poskupela i svi poljoprivredni troškovi, bili bi zadovoljni sa 25 centi po kilogramu, da ima nešto da se zaradi. Uglavnom imamo problem sa mlinarima, oni diktiraju cenu, posle vrše obavezno skače za dva, tri centa, a to nama znači puno. S obzirom da su bili loši uslovi kad smo sejali, ja sam zadovoljan, imam oko 11hektara  pšenice, juče sam požeo tek tri, prosek je oko 5.000 po hektaru. Cena se još uvek ne zna, imamo gde da skladištimo", kaže Igor Jovanović iz Lapljeg Sela.

"Pšenicu nisam  završio, ječam jesam, slabo se plaća ove godine, od 80 ari 60 džakova… čujem da pričaju da je otkkupna cena 15 centi, a za  pšenicu 18 -20 dinara", pita se Mile Maksimović iz Lepine.

Pored otkupne cene proizvođače zabrinjava i to što prinos ovih žitarica najčešće ne pokriva troškove  proizvodnje.

"To nas najviše interesuje, naš zadatak je da proizvedemo pšenicu što boljeg kvaliteta i prinosa, ali glavna stavka je plasman proizvoda. Dođe godina kada mi ne možemo da plasiramo svoje proizvode, pa odlažemo i žetvu i onda čekamo...Troškovi proizvodnje su veliki, oko 650 evra po hektaru pšenice, a potrebne su 4 tone da bi  se pokrili troškove", ističe agronom Vojislav Dekić.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova Dijana Živić prisustvovala je početku žetve u atarima na teritoriji opštine Gračanica. Poljoprivrednicima je poželela srećan početak i dobar prinos. Ministarstvo poljoprivrede raspolaže sa 9,5 miliona evra, namenjenih subvencionisanju  žitarica.

"Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja subvencioniše 150 evra po hektaru. Ove godine  je na Kosovu zasejano oko 50.000 hektara pšenice...Ministarstvo poljoprivrede radi sve da obezbedi što bolje uslove za skladištenje poljoprivrednih useva i za dobijanje što bolje cene, to ne zavisi samo od nas, već i od vremenskih prilika i tržišne konkurencije", rekla je ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova Dijana  Živić.

Iz Odeljenja za poljoprivredu i šumarsvo pri Opštini Gračanica napominju da se još uvek ne zna otkupna cena žitarica.

"Cena pšenice zavisi od svetske cene, tako da lokalna samouprava ne može da utiče na cenu žitarica. Još uvek se ne zna koja će biti cena, ali se nadam da će ovih dana mlinari izaći sa cenom, tako da ćemo tačno znati….”, rekao je Dragiša Stojanović, direktor Odeljenja za poljoprivredu i  šumarstvo pri Opštini Gračanica.

Da podsetimo, zahteve za subvencije poljoprivrednici mogu podnositi do 12. jula.