08:54

10.07.2019

08:54

10.07.2019

Mirjana Radovanović, RTK1

Sezona kupanja na otvorenim bazenima je počela. Iako se za tri sata može stići do prve obale mora, za građane Kosova su oni omiljena kupališta, tokom letnje sezone.

Za kristalno čistu vodu neophodan je uređaj za filtriranje vode, tj. filter za bazen. Prečišćavanje vode u bazenu je veoma jednostavan, ali izuzetno važan proces. Prema rečima barmena sa bazena “Hacijenda” u Gračanici, ovaj bazen ima moderne filtere za prečišćavanje vode koji su aktivni tokom celog dana.

“Sezona kupanja kod nas je počela početkom juna, tačnije 11. Juna. Vreme je još uvek nestabilno, pa zato nije ni bilo puno kupača, ali biće bolje. Voda se prečišćava 24 sata i imamo veoma dobre filetere za vodu koje redovno menjamo”, dodaje on. 

Tokom dve godine rada na ovom bazenu, putem obuke za barmene, usavršio je svoje znanje i stekao iskustvo kao ugostiteljski radnik. 

Cena jednodnevne ulaznice, nije promenjena u odnosu na proslu godinu i iznosi 1.5 eura po osobi. Za svakog gosta je, ukoliko to zahteva, obezbeđena ležaljka i suncobran po ceni od takdoje 1.5 eura po osobi. 

Na ovom bazenu kupači dolaze i iz okoline Gračanice pa i iz Srbije.

“Dolazimo iz Babinog Mosta svakog dana da se kupamo na ovom bazenu. Prevoz da dođemo imamo pre podne, za povratak nam je malo teže, ali snalazimo se”, dodaje grupa dečaka sa bazena. 

“Dolazim iz Mitrovice sa bratom i ujkom da se osvežimo na bazenu. Prelepo je iako nema puno kupača”.

“Iz Kuzmina imamo prevoz svakodnevno i dolazimo ovde da se družimo i kupamo. Na ovom bazenu treba da se postavi jedna skakaonica i tobogan i bilo bi više zabave”. 

“Prelepo je ovde, dolazim iz Niša i ovde ću provesti svoj školski odmor”. 

Iako na otvorenim bazenima nema dovoljno hlada i uglavnom je beton, svakog dana otvoreni bazeni privlače sve više kupača.