09:07

10.07.2019

09:07

10.07.2019

Mirjana Radovanović, RTK1

Najpopularnije letnje destinacije za građane Kosova su Crna Gora i Turska, destinacije koje mogu posetiti bez viza.

Turističke agencije na Kosovu, zbog veoma duge, komplikovane i skupe procedure dobijanja viza i problema koji nastaju ukoliko se viza ne odobri, nisu u mogućnosti da realizuju sve destinacije i aranžmane za ovo leto. Ovakva situacija na Kosovu traje godinama i predstavlja problem, kako za razvoj turizma tako i za građane Kosova koji žele putovati. 

“Crna Gora je naša destinacija za ovo leto, tu nam je najbliže i mi nemamo pasoše sa kojima možemo putovati dalje. Najbolja je Crna Gora”, kaže Nemanja iz Dobrotina. 

“Putovaću kao i svakog leta, naravno, a destinacije koje možemo posetiti su tamo gde možemo putovati sa dokumentima koje imamo za sada, a to su Crna gora i Turska. Nemoguće je aplicirati za vize i planirati odmor, na primer Grčka, zato što možemo biti odbijeni, a putovanje moramo da rezervišemo i uplatimo”, dodaje Tijana iz Gračanice. 

“Građani Kosova nemaju bevizne pasose pa moraju da biraju destinacije u kojima mogu putovati bez viza. To je uglavnom Crna Gora”, kaže Bogoljub Marinković iz turističke agencije u Gračanici. 

“Pokušavamo da ponudimo nove destinacije građanima Kosova. I ove godine smo se potrudili, ali već godinama imamo ogroman problem sa dobijanjem viza. Ne možemo da realiziramo naše ideje kao što su Bugarska, Španija, Egipt. To su sve lepe destinacije koje su tražene kod nas, ali na žalasot ne možemo ništa da uradimo”, kaže Iljaz Bećiri, iz turistčke agencije iz Prištine. 

On dodaje da je vizna taksa visoka, “pa zato polovina cene aranzma, koje se nude Kosovskim građanima, su zapravo troškovi za vizu”. 

Prema rečima naših sagovornika najpopularnije destinacije su Crna Gora i Turska. 

“Kao svake godine imamo prevoz za Crnu Goru, aranžmane i ovo ćemo nuditi do septembra. Treba da se poznaje tržište i kakve mogućnosti imaju građani kojima nudimo aranžmane. Treba se uzeti u obzir dokumenta i finansijska situacija”, kaže Bogoljub Marinković. 

“Najpopularnija destinacije je Turska za gradjane Kosova. Prodaja letnjih aražmana na Kosovu je bolja nego u regionu, zato što građanima ne treba viza da bi putovali tamo”, dodaje Iljaz Bećiri. 

Za razliku od ostalih država u regionu, Kosovo se razlikuje po gostoprimstvu i dobroj usluzi. Poslednjih godina zabeležen je veći broj posetilaca koji su uglavnom iz Velike Britanije, Danske, Japana, ali i sa Novog Zelanda i iz Amerike. 

“Poslednje tri godine dolaze ljude iz dijaspore i putuju, biraju naše aranžmane zato što su cene povoljnije u odnosu na EU”. 

Kako napominje Bogoljub Marinkovic, Kosovo ima prelepe potencijale u svim oblastima, i prirodnim i kulturnim, turističkim. Kulturno nasleđe na Kosovu je na listi svetske organizacije o svetskom nasledstvu, pa njihovi aranžmani obuhvataju i obilaske srpskim svetinjama na Kosovu. 

“Kao i sve ostalo i na Kosovu je u fazi razvoja, mi imamo šta da ponudimo. Imamo ponude koje obuhvataju obilaske srpskim svetinjama”, kaže Bogoljub. 

Kada putujete, tada dopuštate sebi da mentalno jačate, učite i steknete više razumevanja o životnim situacijama. Putovanje vas izvlači iz svakodnevnog života gde otkrivate svoje druge strane, koje ste zbog rutine zabovarili.