16:47

10.07.2019

16:47

10.07.2019

Evica Kovačević, RTK2

Meštani Gračanice i okolnih sela se već danima suočavaju sa nestašicom vode, a usled vremenskih nepogoda došlo je do kvarova na elektromreži.

Iz Regionalne kompanije Vodovod Priština ističu da su  još s proleća uputili apel korisnicima da racionalno troše pijaću vodu i to samo za potrebe domaćinstva, ali da  je uprkos tome došlo do prekomerne potrošnje.

"Naši korisnici treba da imaju u vidu da voda ne treba da se zloupotrebljava, već da služi za potrebe domaćinstva i higijenu. U sezoni proleće - leto  vidno je do znatno veće potrošnje, posebno u selima onih opština za koje je nadležna kompanija. Upravo zbog toga ravnomerno raspoređujemo količinu vode svim korisnicima. Potrebna je veća svest građana o upotrebi pijaće vode. Ovo je dovoljna količina vode za potrebe domaćinastva, ali prekomerna potrošnja dovodi do nestašice vode na višim tačkama", ističe portparolka vodovoda Priština Arijeta Mjeku Azizi.

Redukcija vode će biti na snazi sve dok su visoke temperature, poručuju iz Regionalnog vodovoda.

"Nivo vode u rezervoaru počinje da opada usled opadanja nivoa jezera Batlava i Badova. Na Badovcu je niži za 5 metara, odnosno 95 centimetara ispod maksimalne kvote, i dok je na Batlavi 5 metara ispod maksimalne kvote. Izgradnjom fabrike u Škabaju stanje je poboljšano jer se koristi voda sa jezera Gazivode. Fabrika u Škabaju proizvodi 700 litara u sekundi, 850 litara Batlava, a Badovac 400  litara u sekundi", kaže portparolka vodovoda Priština Arijeta Mjeku Azizi.

Iz elektrodistribucije poručuju da nema restrikcije električne energije i napominju da je usled vremenskih nepogoda došlo do većih kvarova na elektro mreži.

"Do kvarova je došlo na celom Kosovu, a najviše u region Prištine, posebno u jugoistočnom delu, sve do Novog Brda, jer je van funkcije podstanica od 35 kw Badovac. Timovi KEDS-a su sve vreme na terenu kako bi kvarovi bili otklonjeni u najkraćem mogućem roku. Ali, loše vreme se nastavlja  pa su tu i novi kvarovi, a najugroženiji su  Kosovsko Pomoravlje i Uroševac", istakao je portparol KEDS-a Viktor Bužalja.

Građanima preostaje da ne gube strpljenje i da povedu računa o potrošnji vode, kao i da se nadaju da će i snabdevanje strujom uskoro bititi stabilizovano.