14:28

16.07.2019

14:28

16.07.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Pčelari poslednjih godina nisu zadovoljni količinom meda. Na centralnom Kosovu vrcanje je u toku. Šta utiče na ispašu pčela, šta ih ugrožava i kakvom prinosu se nadaju, saznaćemo od pčelara iz Gračanice koje je obišla naša ekipa.

Iako vremenski uslovi na početku sezone nisu pogodovali ispaši pčela, u ovom periodu  je, kažu iskusni pčelari, potrebno najmanje deset “mednih" dana kako bi  pčele napunile remove. Mladen Đokić iz Gračanice ima 60 pčelinjih društva, započeo tokom vrcanja meda je uočio da će prinos meda i ove godine biti manji od očekivanog, mada je zadovoljan njegovim kvalitetom.

"Loše je krenulo u samom startu, pčele nisu mogle da rade, mi smo bili primorani da prihranjujemo te pčele, u suprotnom  pčele bi uginule. Sada kada je krenula livada i danas, juče i preključe, hladno je vreme, pčele ne mogu da rade punim kapacitetom. Ovo je sada period kada pčele ubiraju nektar, od kraja juna do kraja jula, to je livadska paša na našim prostorima”, kaže predsednik Udruženja pčelara “Nukleus” Mladen Đokić.

S druge strane, Siniša Đorđević smatra da je ova godina, za razliku od prethodne, pogodna za proširenje pčelinjih društava. Trenutna cena meda je 10 evra.

“Prosek je negde oko 20-25 kilograma po pčelinjoj zajednici, ja sam negde na 40. Plan mi je da do kraja pčelarske godine za nekih mesec dana dođem do 50-55 zajednica. Za pčele je dobro da padne kiša jednom nedeljno, da bi se obnovila ta paša, pošto je ovde glavna ta livadska paša. Dugo sunčano vreme kada je pretoplo,  preko 37-38C to ne pogoduje pčeli ili kada deset dana pada kiša. Tu smo da se privikavamo na sve te situacije, uz trud, zalaganje, ulaganje, dođemo do nekog pozitivnog ishoda”, rekao je Siniša Đorđević, član pčelarskog Udruženja “Nukleus”.

Nekontrolisana upotreba pesticida je najveća opasnost po pčele jer dovodi do njihovog uginuća, upozoravaju pčelari.

“Danas je potpuno nezamislivo da poljoprivrednik tretira voće 10 puta. Prskaju se sve poljoprivredne kulture, jako je teško podići svest kod građana da se ne ulaže toliko u hemiju, jer ako mi stablo jabuke tretiramo 10 puta godišnje, znamo da će to naša deca da jedu, čekajte šta mi jedemo, jedemo hemiju ili nešto što je zdravo i prirodno? Mora malo da se smanji ta upotreba hemije. Mi kao Udruženje radimo na tome da pospešimo pašu, već imamo dosta tih odraženih projekata u vidu medonosnih sadnica, bilja, tako da mislim da će od naredne godine biti mnogo bolja kad je paša u pitanju”, smatra Siniša Đorđević.

Važno je održavanje pčelinjaka i primena odgovarajućih tretmana protiv štetočina, kako bi pčelinja društva opstala u zimskom periodu.

“Obavezno je nakon vrcanja tretirati pčele od varoje i ostalih štetočina i gamadi, ukoliko se zakasni sa tretmanom, onda je velika bojaznost da će preko zime ta društva biti napadnuta, da će uginuti. Početkom avgusta mora se krenuti sa tretmanom u borbi protiv varoje i ostalih bolesti”, poručuje predsednik  Udruženja pčelara  “Nukleus” Mladen Đokić.

Iz Udruženja “Nukleus” najavljuju da će i ove godine, na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, organizovati međuopštinski sajam meda, gde će posetioci moći da se uvere  ne samo u kvalitet meda, već i ostalih proizvoda na bazi meda.