16:42

17.07.2019

16:42

17.07.2019

Maja Denić, RTK2

Veliki broj učenika Osnovne škole ‘’Kralj Milutin’’,  Medicinske i Građevinsko-saobraćajne škole već 20 godina  dele istu školsku zgradu u Gračanici. Sve ove godine nastava se izvodi u tri smene. Polaganjem kamena temeljca danas su započeti radovi na izgradnji aneksa Osnovne škole ’’Kralj Milutin".

Polaganjem kamena temeljca označena je izgradnja aneksa Osnovne škole ’’Kralj Milutin’’ u Gračanici. Projektom je predviđena izgradnja četiri učionice, kao i rekonsrukcija škole i sportske sale.

“I ove godine želimo da ulažemo u naše školstvo, koje znači siguran opstanak na ovim prostorima. Moramo da stvorimo najbolje uslove za školovanje naše dece. Ovim proširenjem oni će dobiti adekvatniji prostor za obrazovanje, isto tako računamo da ćemo početkom naredne godine biti završen i srednjoškolski centar u Lapljem Selu. Ono što je ideja našeg opštinskog rukovodstva jeste da rasteretimo objekte, da naša omladina ima dobre uslove za obrazovanje’’,  rekao je Srđan Popović, graonačelnik Gračanice.

Iste prostorije već 20 godina sa osnoovcima dele i učenici Medicinske i Građevinsko-saobraćajne škole. Jasno je da im je manjkalo prostora, pa su ovim proširenjem svi u dobitku. 

‘’Ovaj prostor nam je stvarno falio i puno će nam značiti za bolju edukaciju naše dece. Dobićemo četiri nove učionice, dobićemo renovirane učionice, radiće se sala. Do sad smo radili u uslovima kakve smo zatekli pre rata, stvarno nam je falio prostor, radi se u tri smene i ove četiri učionice će puno značiti’’, istakao je Miodrag Živić, direktor Medicinske škole.

‘’Srećan sam što smo najzad dobili školski prostor, da upotpunimo ono što nam nedostaje u ovoj školi, a to je da se još više rađaju deca, jer je obrazovanje stub, znate kako kažu koreni obrazovanja su gorki, ali su zato plodovi slatki. Ako nema obrazovanja na teritoriji Kosova i Metohije, neće ni biti opstanka za sve nas’’, izjavio je učitelj, Ljubomir Maksimović.

Opština Gračanica je za izgradnju dodatnog prostora pri Osnovnoj školi ‘’Kralj Milutin’’ izdvojila 330 hijada evra. Planirano je da radovi budu završeni do početka nove školske godine.