18:03

30.07.2019

18:03

30.07.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Odlazak mladih iz svog rodnog kraja je tema broj jedan na Kosovu i ovog leta, nažalost ovaj trend ne zaobilaze ni sela na teritoriji opštine Gračanica. U Donjoj i Gornjoj Gušterici, prema rečima meštana, sve je veći broj onih koji se odlučuju da bolje uslove za život potraže u nekom od gradova u Srbiji, neretko i u inostranstvu.

U Donjoj Gušterici, jednom od većih srpskih sela na teritoriji opštine Gračanica, gde ističu meštani ima preko 300 domaćinstva, zatekli smo uglavnom prazne ulice. To što je vreme godišnjih odmora ne menja puno sliku svakodnevnice. Dok su stariji naviknuti na situaciju, mladi željni promena, odlučuju se za odlazak iz sela, tvrde da je nezaposlenost problem koji ih prisiljava na to.

"Nema ovde posla ništa, bio sam u Beogradu da radim, došao sam pre nekoliko dana i verovatno ću da odem odavde. Mnogo je mojih drugara otišlo, tako da bih i ja voleo da odem“, izričit je Marko Živić.

U potrazi za poslom i boljim uslovima života, tvrde meštani Gušterice poslednje dve godine otišlo je više od dvadeset momaka, koji će se, uvereni su, teško odlučiti za povratak, što je, napominju, za koju godinu 20 porodica manje. S obzirom da ne mogu da im pomognu, roditelji ih podržavaju u nameri da odu.

„Mnogi se ljudi vraćaju koji imaju, pa kao povratnici imaju bolje uslove, njima se više pruža nego nama koji smo tu od početka, zato i deca žele da odu, nemaju posla, nemaju mogućnost da se zaposle, da imaju neki prosperitet u životu. Opravdavam ih, jer ovde nema ništa“, kaže Markova majka Aleksandra Živić.

Meštane Gušterice zabrinjava trenutna situacija, ali trude se da svoje potomke izvedu na pravi put, uprkos poteškoćama sa kojim se mladi suočavaju.

„Imamo Dom kulture, nema predstava, nema događaja na kojim bi se omladina družila, idu po kafićima ovim malim, ali sve je to ništa, samo da ubiju vreme negde“, naglašava Hranislav Kukureković.

Dečji park tokom dana je prazan i zapušten, tek u večernjim satima po koje dete dođe da se tu zaigra.

„Igram se sa drugaricama, takođe dolazim u park sa svojim sestrama“, rekla nam je osmogodišnja Marija Velić.

Nekoliko kilometara od Donje, nalazi se Gornja Gušterica, selo sa oko 150 domaćinstva u kome nismo naišli na sagovornike. Iako nisu hteli pred kameru, potvrdili su da se i mladi iz ovog sela sele u potrazi za poslom.

Iz opštine Gračanica napominju da je nezaposlenost gorući problem u svim opštinama, ali i da se trude da sistemski reše problem zaposlenja.

„U perspektivi kako se sama opština bude širila, kako budemo dobijali nove institucije tako ćemo i biti u prilici da zapošljavamo još mladih. Trenutno očekujemo nova radna mesta u novootvorenoj hali, ne bih sad da pričam još o nekim stvarima koje kao opština pokušavamo da sprovedemo u delo. S druge strane jako je bitan i ekonomski razvoj, imamo zainteresovanih investitora koji bi došli u našu opštinu, a mi kao opština nastojimo da obezbedimo najbolje moguće uslove da investitori dođu, i sami vidite da zapošljavanje nije problem samo kod nas već da je to regionalni problem“, objašnjava predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Opština Gračanica je prošle godine finansirala izgradnju 12 stambenih jedinica i navode da je mnogim porodicama pružena pomoć u građevinskom materijalu za adaptaciju i početak izgradnje kuća.