14:59

31.07.2019

14:59

31.07.2019

Maja Denić, RTK2

Od vremenskih prilika i adekvatne primene agrotehničkih mera zavisiće i prinos voća ističu stručnjaci. 

Vremenski uslovi u proleću nisu pogodovali razvoju voća, ističu voćari iz opštine Gračanica. Kažu da su prošle godine bili zadovoljni rodom voća, dok je ova godina znatno lošija.

‘’Na početku proleća bilo je loše, sada je bila mala kiša i možemo da budemo zadovoljni sa vremenskim prilikama. Neke sorte šljiva su rodile, ali nije to prinos kakav treba da bude. Mraza nije bilo, ali je bilo dosta kišnih dana, bilo je ‘’bastre’’, tako da je voće ove godine podbacilo’’,  rekao je Danilo Kukureković iz Donje Gušterice.

‘’Ove godine je voće dosta podbacilo, najverovatnije su vremenski uslovi bili loši kada je voće cvetalo, kasnije je taj cvet opao usled mraza i ništa nismo mogli da uradimo da to sprečimo. Samo jedna vrsta šljive je ostala, ostale grane su prazne. Ja sam izvršio skoro sve agrotehničke mere, ali kada vidim da je voćnjak prazan nemam volju da radim. Prskao sam dva puta, prehranio stajnjakom i veštačkim đubrivom, ali rod je izostao. Prošle godine smo imali više od 7 tona šljiva, 600 litara rakije smo ispekli, a ove godine da li će biti i pet kazana’’, kaže Radojica Stojanović iz Lapljeg Sela.

Rod voća je ove godine šarolik ističe agronom Vojisav Dekić. On naglašava da su vremenski uslovi, osim što su uticali na smanjenje prinosa, doveli i do smanjenja kvaliteta voća.

‘’Jedna sorta šljive je podbacila, dok je druga sorta zadržala plod, za to nemamo objašnjenje. Možda su u pitanju loši vremenski uslovi, bilo je dosta kiše, pa šljiva nije oprašena, to nam je jedno od objašnjenja, neoprašen plod ne može da donese rod. Onaj plod koji je ostao, na njemu se vide razna oštećenja mehaničke prirode što je uticalo da plod ne bude kvalitetan kao prošle godine’’,  ističe agronom Vojislav Dekić.

Osim vremenskih uslova, značajan uticaj na rod voća ima i adekvatna primena agrotekničkih mera.

‘’Prvo je jesenja prihrana, obavezno uneti fosforna veštačka đubriva, obavezno se unose u zemljište, zatim prihrana u proleće azotnim đubrivom, može preko lista, a može i preko zemljišta. U jesen bi trebalo obavezno da izvršimo kultiviranje, kako bi uništili korov, jer je on veliki protrošač hranjivih materija. Treba prskati voće, ali kao što se ranije prskalo, samo ono što je neophodno, zimsko prskanje obavezno i jedno prskanje u fazi cvetanja biljaka’’, nagoveštava Dekić.

S obzirom da će voća biti manje ove godine, samim tim će cene biti više, ali ono što najviše brine voćare jeste nepostojanje tržišta gde bi ovi vredni domaćini mogli da plasiraju svoje proizvode.