16:12

31.07.2019

16:12

31.07.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Tokom letnjih meseci učestale su i virusne infekcije gastrointestalnog sistema, nekada praćenih dijarejom i povišenom temperaturom.

Virusne infekcije se kod dece, ali i odraslih javljaju tokom cele godine. U letnjim mesecima češći su gastrointestinalni virusi uglavnom kod dece koja se vraćaju s mora. Nešto ređe, mogu se javiti i virusi gornjih i donjih disajnih puteva.

“Što se tiče stomačnih virusa, znamo da u toku letnjih meseci deca menjaju geografsko područije i klimatsku sredinu, odlazak bilo na planinu ili na more kod dece zahteva davanje probiotika u toku nekoliko dana pre odlaska u drugu sredinu. Zbog različite mikroflore sa davanjem mikroflore treba nastaviti u toku celog letovanja i eventualno pri povratku kući”, rekla je doc. dr Jadranka Mitić, specijalista pedijatrije.

Građani su upoznati sa virusnim infekcijama, s toga vode računa, naročito u ovom periodu.

„Vodim računa o higijeni, kada se jede voće uvek se opere, ruke naravno pre jela treba prati“.

„Leti gledamo da je taze hrana, da nije bajata, da ne ostavljamo po frižiderima, jer ko je osetljiv napadaju ga virusi“.

„Obavezno peremo voće, pravimo više kompota pošto su me zubi izdali“.

„Trudimo se kolko je u našoj mogućnosti, manje više za sebe, više za decu, sezona je virusa, više voća, povrća. Godišnji odmor je, dajemo sebi oduška da ojačamo imuni sistem“.

Kako ne bi došlo do virusnih infekcija najvažnija je preventiva, tako da hrana mora biti dobro tehnički obrađena. Lekari napominju da je veoma važna higijena ruku, virusi se prenose fekooralnim putem, kao i korišćenjem neopranog voća i povrća, ali i putem vazduha.

„Roditelji treba prvo sami da pokušaju da rehidriraju dete, da daju u slučaju proliva probiotik, ako dete povraća dva sata posle povraćanja ne treba da daju ni vodu ni bilo kakvu hranu, posle toga na pet minuta ako proliv i povraćanje nisu učestali na pet minuta razblažen sok od jabuke 1:1, kod manje dece po jedna kafena kašičica, a kod starije dece po jedan gutljaj na pet minuta“, poručila je doc. dr Jadranka Mitić, specijalista pedijatrije.

Ukoliko se kod dece jave virusi gornjih disajnih puteva tada nije potrebno lečenje, ali u slučaju povišene temperature, otežanog gutanja, glavobolje, bolova u stomaku i uvećanih žlezdi onda se radi o bakterijskoj infekciji i treba se javiti lekaru. U letnjim mesecima je moguće i trovanje hranom, zato se preporučuje oprez prilikom kupovine.