10:48

21.08.2019

10:48

21.08.2019

Evica Kovačević, RTK2

Vinogradari u Velikoj Hoči iščekuju predstojeću berbu, koja kako kažu počinje oko 20 septembra, a završava se polovinom oktobra u zavisnosti od sorte koje uzgaraju u ovom kraju. U odnosu na predhodnu godinu, vinogradari kažu da je ova godina uprkos kišovitom periodu drastično bolja od predhodne.

Uprkos promenljivim vremenskim prilikama, vinogradari u Velikoj Hoči su zadovoljni ovogodišnjim rodom. Igor Večević se već godinama uspešno bavi vinogradarstvom. Ističe da je ovogodišnji rod bolji u odnosu na predhodnu, i da će prve čokote obrati polovinom septembra.

"Neke sorte se ranije beru neke kasnije. Mi vršimo kupažu ovih ranih sorti grožđa, a to su Game od kojih pravimo crvena vina i sortu Vranca, to su sorte koje se ranije beru, a očekujemo i još jednu kupažu vina Merloa i Kabernea, to su sorte koje se kasnije beru, krajem oktobra. Ove godine u odnosu na prošlu godinu koja je bila slabija u odnosu na kvalitet, očekujemo bolji kvalitet i bolji rod grožđa", kaže Igor Večević iz Velike Hoče.

"Što se tiče ovogodišnjeg roda za nijansu je bolji nego prošle godine, međutim vremenski uslovi su bili vrlo loši, bilo je dosta kiše, tako da smo koliko toliko prskali vinograde, a što se tiče berbe ja se nadam da će biti oko 20 septembra", ističe Žika Večević iz Velike Hoče.

Zadovoljni su i kvalitetom zrna, pa se nadaju i dobrom vinu, koja će naći svoje mesto na tržištu.

"Grožđe je zdravo ima do sto sunčanih dana i ima sve predispozicije i parametre da vina budu visokog kvaliteta i da se dobro plasiraju na tržištu. Mogu da se pohvalim da su naša vina već prepoznatljiva na našem tržištu, na području Kosova, Mitrovice, Leposavića, pa i šire, Kraljeva i Beograda", kaže Igor Večević.

Orahovački kraj je čuven po svojim vinogradima, a uoči berbe se svake godine održava Art sort sajam, koji proizvođačima omogućava da izlože svoja vina i rakije.