15:07

21.08.2019

15:07

21.08.2019

Tatjana Slavić, RTK2

Medicinska škola u Gračanici dobila je 16 računara koji će od 1. septembra doprineti osavremenjivanju nastave.

Računari koje su donirali Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Кancelarija Vlade Srbije za КiM i javni sektor kompanije `Komtrejd`, doprineće digitalizaciji rada Medicinske škole u Gračanici. Zahvaljujući elektronskom dnevniku, elektronskom upisu, jedinstvenom informacionom sistemu i digitalnim učionicama, biće poboljšan i kvalitet nastave.

,,Današnjom donacijom i instalacijom ovih računara i đaci i nastavnici u srednjoj Medicinskoj školi od 1. septembra moćiće da koriste iste sisteme digitalizacije prosvete i elektronske uprave kao i bilo koji drugi đaci i nastavnici, u bilo kojoj drugoj školi u Srbiji. Ovaj informacioni sistem omogućava profesorima da uštede i do 50 odsto vremena na administrativnim poslovima, omogućava roditeljima da imaju uvid u rezultate đaka, ali i doprinosi đacima jer nastavnici imaju uvid samo u svoje ocene’’, rekao je Mihailo Jovanović, direktor Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije.

"Prepoznali smo značaj računarske pismenosti i u tom duhu smo donirali ove računare. Smatramo da će deca pun svoj kapacitet iskazati korišćenjem računara’’, kazao je predstavnik za javni sektor kompanije `Komtrejd` Miroslav Veličković.

"To je još jedna od potvrda da mi dajemo sve od sebe i da se radi na tome da te škole ostanu i budu deo obrazovnog sistema Republike Srbije kao što su i do sada i da budu potpuno isti uslovi za rad u školama na Kosovu i Metohiji kao što su i u Srbiji, što i ovaj gest pokazuje", istakao je oficir za vezu Vlade Srbije Dejan Pavićević.

Direktor srednje medicinske škole u Gračanici Miodrag Živić ističe da će zahvaljujući ovoj donaciji i upotrebi elektronskog dnevnika biti olakšan rad nastavnika i poboljšan uspeh 330 učenika ove škole.

,,Ovo nama puno znači i olakšaće nam posao i naša deca neće zaostajati za decom iz centralne Srbije. Škola funkcioniše onako kako mora, smešteni smo sa administracijom i četiri odeljenja ovde, u Gračanici. Imamo isturena odeljenja u Gušterici, Lepini i Plemetini, a nadamo se i završetku srednjoškolskog centra septembra naredne godine’’, rekao je Miodrag Živić, direktor srednje medicinske škole u Gračanici.

,,Ovo je potvrda da Vlada Republike Srbije misli na obrazovanje, što je nama itekako važno, jer je obrazovanje jedan od stubova našeg opstanka na Kosovu i Metohiji. Na nama je da stvorimo dobre uslove da se naša deca obrazuju, a na njima je da uče’’, kazao je Srđan Popović, predsednik Opštine Gračanica.

Koordinator za upotrebu elektronskog dnevnika u  Medicinskoj školi Valentina Nikolić ističe da je obuka nastavnika u rukovanju elektronskim dnevnikom počela prošle godine, a škola sada ima i laptop računare. Roditelji će pomoću lozinke imati pristup elektronskom dnevniku i svakodnevni uvid u uspeh dece.

"Roditeljima će korišćenje elektronskog dnevnika mnogo pomoći jer će imati uvid u ocene svoje dece, odnosno naših učenika. Nećete morati da dolaze u školu, kao što je do sada bilo slučaj, nego će moći od kuće da se uloguju i provere ono što ih zanima’’, rekla je Valentina Nikolić, kordinator za upotrebu elektronskog dnevnika.

Pitali smo da li uvođenje elektronskog dnevnika znači da se roditeljski sastanci više neće održavati.

,,Ne, naravno. Roditeljski sastanci će se održavati i oni služe da se čuje živa reč i da profesor i na taj način prenese roditeljima uspeh dece", dodala je Valentina Nikolić, kordinator za upotrebu elektronskog dnevnika.

Iz Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije poručuju da će uskoro biti urađena analiza potraživanja osnovnih i srednjih škola za računarskom opremom, kako bi elektronski dnevnik zaživeo u svim školama na Kosovu koje rade po planu i programu prosvete Srbije.