15:51

23.08.2019

15:51

23.08.2019

Maja Denić, RTK2

Fotografija je verni čuvar uspomena, a uramljena slika svakodnevno podseća na lepe trenutke iz određenog životnog perioda. Tehnološki razvoj je potisnuo mnogo toga, ali ljubav prema fotografiji ne bledi. O tome svedoči i diplomirani ekolog Igor Vasiljević, kome je fotografisanje životni poziv.

Ljubav prema umetničkoj fotografiji Igor Vasiljević neguje još od osnovne škole. Ovaj Sarajlija je pre šest godina iz Zrenjanina u Gračanicu došao kao turista, i tu ostao da stvara, prema mišljenju mnogih, izuzetne umetničke fotografije.

 „Što se tiče fotografije mislim da je doprinela razvoju društvenih mreža, instagram su konkretno samo fotografije, na fejsbuku su uglavnom zastupljene samo fotografije i da nije bilo razvoja digitalne fotografije ne bi bilo ni društvenih mreža. Ja obično fotografišem ono što smatram da mi treba da nekome prenesem dalje, što možete videti i u mojim albumima. Radim u Turističkoj organizaciji Gračanice i fotografije su uglavnom vezane za temu turističkih atrakcija koje se odavde plasiraju u svet, trudim se da ih prikažem što je moguće bolje i lepše“, ističe Igor.

Lepota je u očima posmatrača, naglašava naš sagovornik, koji inspiraciju nalazi u svemu što ga okružuje. Ipak, sa žaljenjem konstatuje da se danas fotografija ne ceni dovoljno.

’’Mislim da mene pronalazi ta inspiracija, ne tražim ja nju. Ako nosiš aparat sa sobom, šetaš i gledaš onda ćeš naći nešto što može biti zanimljivo da ponudiš i ostalima da vide. Fotografija se više ceni negde drugde, ne ovde, ovde se ceni više kvantitet i što niža cena da bude, ne gleda se kvalitet toga što se dobije, što mislim da je totalni promašaj i da je bacanje novca na taj način posmatrati fotografiju. Smatram, da kada ljudi imaju rešenu egzistenciju onda mogu i umetnosti da se posvete malo više, pa tako i fotografiji. Meni nekada uspeva, nekada ne, ali pošto je fotografija prenošenje mojih emocija, onda je to u zavisnosti od raspoloženja, ako sam bio dobro raspoložen i desila se situacija da to mogu da ovekovečim, onda su i fotografije dobre’’, kaže Vasiljević

Iako je mnogo onih koji žele profesionalno da  se bave fotografijom, to ne može svako, smatra ovaj priznati fotograf. Pored ljubavi prema ovom poslu, potrebno je bar malo urođenog talenta, smatra Vasiljević.

’’Možda iz nedostatka informacija žele da budu fotografi, misleći da će tako da zarade neki novac.U principu je dosta skupo i ne znam koliko je neko spreman da uloži prvo za opremu, a posle toga i za neke druge stvari. Morate stalno da se učite, stalno da pratite šta se dešava, to nije završio sam kurs i to je to, bukvalno svakog dana da probate nešto novo, jednostavno morate biti u toku sa svime. Mislim da jako teško može da se živi od ovog posla i bez obzira kakav ste fotograf’’, naglašava ovaj fotograf.

Danas je fotografija veoma popoularna među mladima, koji zahvuljujući savremenoj tehnologiji, koriste svaku priliku da se fotografišu. Iako je vreme izrade fotografija prošlo, među mladima ima i onih koji prepoznaju njenu pravu vrednost.

„Kada nešto fotografišemo, ostaje nam uspomena, to je po meni neko sećanje na neki grad, živim u Kragujevcu i ovde kada dođem volim da se fotografišem pored neke znamenitosti. Fotografija za mene ima veliku vrednost, skoro sam izradila sliku drugarici za rođendan“.

„To je jedan velika uspomena za mene, fotografije postavljam na instangram i fejsbuk, teško da mogu da zamislim dan bez fotografije“, kažu mladi.

Svima koji žele da se oprobaju u poslu fotografa Igor poručuje da se ne vode isključivo zaradom, već da sagledaju umetničku stranu fotografije, jer će jedino tako ona zavredeti pažnju posmatrača.