14:44

25.08.2019

14:44

25.08.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Većina ljudi jedva čeka vikend kako bi predahnuli i posvetili se sebi i porodici, međutim mnogi nedelju ne koriste samo za odmor, to je i dan kada se, između ostalog, prave planovi za novu radnu nedelju, kada se vrši nabavka potrebnih namirnica. Upravo su nedeljom velike gužve na pijaci u Kosovu Polju. 

Iako se od davnina zove "Auto-pijaca", ovde se, kako ona narodna kaže, može naći "od igle do lokomotive". Gužve su od ranih jutarnjih sati, a pored pijace, trotoari sa obe strane puta su puni improvizovanim štandovima. 

“Na pijaci sam evo već 40 godina, sa ovom pijacom sam poraso četri sina, napravio sam kuće, radnje, radeći na pijaci. Prodajem usisivače, baterije za kupatilo, sam to sređujem, uzimam original, dajem sve pod garancijom”, rekao je Mustafa Jusuf.

Kupce sve češće privlače niske cene i šarolika ponuda. 

„Prodajem stvari od drveta, drvo je kvalitetno, ručni rad je. Radimo jako dobro trudimo se da što izrađujemo od drveta odradimo kako treba i da musterije budu zadovoljne, radimo i porudžbine van pijace“, kaže Jahir Bećaj.

Pažnju prolaznika privlačili su i raznovrsni kućni ljubimci, ali i raznovrsno cveće.

„Cveće kupuju zene ali i muškarci. Imamo višegodišnje cveće, imamo za baštu, terasu, za sobu. Prodajemo seme, prošla je sezona, ali još uvek ima kupaca“ , kaže Riza Haljiti.

Iako ova pijaca važi za jedno od najjeftinijih mesta, pojedini prodavci poručuju da je potražnja robe nešto slabija u odnosu na predhodni period.

„Interesantno ali opao je pijac, nema otišlo je dosta mladih”, kaže Mustafa Jusuf.

„Zadovoljni smo kupcima, ko hoće da radi može da se zaradi. Peta je godina kako radim na pijaci“, rekao je Riza Haljiti.  

Mnogi dođu samo da prošetaju, sretnu prolaznike ili razgledaju cene. Posle ‘99. Srbi ne izlažu svoje proizvode na ovoj pijaci, ali su redovni posetioci.