16:43

29.08.2019

16:43

29.08.2019

Marija Đorić, Radio Kosovo 2 

Poslednjih godina na našim prostorima sve se više gaji paulovnija, drvenasta biljka poreklom iz Jugoistočne Azije. Jedan od uzgajivača paulovnije je Živojin Ćirković iz Gračanice. Ćirković paulovniju gaji već šest godiona i danas u svom rasadniku poseduje od 18 do 25 hiljada sadnica te biljke. On u izjavi za Radio Kosovo 2, redakcija na srpskom jeziku, ističe da se paulovnija koristi za izradu nameštaja, kao i za izradu muzičkih instrumenata. 

“Biljka paulovnija je drvo koje je poreklom iz Kine i Japana. Kažu da su Kinezi vlasnici biljke paulovnije malo više nego što su Japanci. Paulovnija je kod njih sveto drvo gde je odavnina ostala priča da svaki domaćin zasadi paulovniju kad mu se rodi dete. Onda kad dete stigne za ženidbu ili udaju, od drveta paulovnije pravi se nameštaj, što znači da jedno drvo daje korisnu građu”, ističe Ćirković. 

Ćirković navodi da biljka paulovnija počinje da cveta tek nakon treće ili četvrte godine od sađenja.

“Godina biljke se računa kada prođe jedna sezona od sađena u zemlju i kada ona bude čepovana, tj. isečena ravno da ponovo počne da raste, to je prva godina. Posle zavisi od terena, zemljišta, nadmorske visine, uopšteno klime. Ona u trećoj ili četvrtoj godini počinje da cveta. Počinje da daje svoj plod. Njen plod su čaure veličine kestena u kojoj se nalaze stotine hiljada semenki paulovnije. Inače, cvetove paulovnije je predivno videti”, navodi Ćirković. 

On dodaj da je paulovnija biljka koja prve dve godine zahteva dosta vode. “Paulovnija je drvo koje prve dve godine zahteva izuzetno dobro i stalno zalivanje, ali ne preterano. Zato su za zalivanje najbolji sistemi. Posle dve godine ona ima toliko jak koreni sestem da koren iz zemlje izvlači sve što mu je potrebno. Inače gajenje biljke paulovnije je porodični biznis. Onaj koji želi da u svojoj porodici planira buducnost, on zasadi paulovniju jer se ona izuzetno mnogo isplati i drvo je koje vraća višestruku dobit”, kaže Ćirković. 

Živojin Ćirković poručuje građanima da malo više vode računa o očuvanju životne sredine, te da smanje divlju seču drveća, a više sade nove sadnice, među kojima i paulovniju. Paulovnija je, dodaje on, preko Ujedinjenih nacija proglašena za pluća planete zemlje.