17:57

29.08.2019

17:57

29.08.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Aleksandar Stajić iz Gornjeg Kusca jedini u ovom kraju izrađuje makete. Hobi je vremenom prerastao u isplativ posao.

Aleksandar je sasvim slučajno počeo da se bavi izradom maketa. Vredne ruke, mašta i upornost dovele su do toga da su njegove makete danas našle mesto u mnogim manastirima, crkvama i dvorištima.

"Krenuo sam da radim maketu Hrama Svetog Save, a najveći izazov mi je bila maketa manastira Visoki Dečani, koja je završena pre od prilike 10 dana. Najveći izazov bi mi bila maeketa manastira Hilandar, ali zbog mnogo ukrasa na samom manastiru mnogo je teže raditi maketu dok je ne vidim uživo. To mi je želja, da posetim manastir Hilandar i onda bi mi mnogo lakše bilo da uradim maketu”, kaže  Aleksandar Stajić.

Za izradu makete potrebno mu je od 15 dana do četiri meseca. Iako od prodaje može pristojno da zaradi, Aleksandar voli i da ih poklanja.

“Poklonio sam maketu manastira Draganac i maketu crkve Svetog Save iz svog sela. Najteže mi je da oblikujem stenu manastira Ostrog i da odradim prozore i vrata na bilo kom manastiru, to je najveći deo posla i izrada kupola zahteva mnogi vremena i truda. Od materijala najčešće koristim siporeks blok, stiropor i stirodur. Materijal najčeščće nabavljam u Gnjilanu, jedino imam problema sa nabavkom akrilnih boja koje kupujem u Srbiji", rekao je Aleksandar Stajić.

Pored maketa izrađuje i kaširane ikone, sobne fontane, ukrasne lampe, i druge unikatne predmete od drveta.

“Najviše živaca je potrebno da nešto što si zamislio pretvoriš u delo....Drvo zahteva mnogo više alata za obradu, a ja imam samo jedan  cirkular. Za obradu su potrebne mnoge profesionalne stolarske mašine, ja sve radim ručno”, kaže Aleksandar Stajić.

 Aleksandar Stajić iz Gornjeg Kusca planira da napravi radionicu, kako bi u ovaj posao uključio i članove svoje porodice, do tada će staru porodičnu kuću i dalje koristiti kao radionicu. Prodaja maketa mu je jedini izvor prihoda. Veruje da će jednog dana imati sve što mu je  potrebno za izradu predmeta koji će, nada se, krasiti mnoge domove.