15:54

27.01.2020

15:54

27.01.2020

Aleksandra Dogandžić, RTK2

U manastiru Gračanica je u čast  Svetog Save, prvog  srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja služena sveta arhijerejska liturgija, dok  je kulturno-umetničkim programom u vaspitno - obrazovnim ustanovama obeležena školska slava. Svečano je bilo i u Osnovnoj skoli "Kralj Milutin" u Gračanici.

Rođen kao najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, Rastko Nemanjić se odrekao svetovnog života, zamonašivši se na Hilandaru 1192. godine u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona gde je dobio ime Sava, koji će ostati upamćen kao prvi srpski arhiepiskop, prosvetitelj koji je iza sebe ostavio značajna književna dela koji i danas ima snažan kult u narodu. O životu i delu Svetog Save besedio je paroh gračanički Sava Šmigić.

“Sveti Savaje največe i najlepše dete u rodu srpskome i za njega je malo reći da je genije. On je dakle, svojom ličnošću i radom  prevazišao tu reč I za njega možemo rećio da je ikona nad genija, nad čoveka”.

Sve srpske škole danas obeležavaju svog zaštitnika.  Uz molitvu su osveštene nove prostorije u sklopu Osnovne skole “Kralj Milutin” u Gračanici.

“Danas smo i osveštili nove prostorije, video sam da su nastavnici i direktori i djaci veoma srećni zbog toga I zasigurno nećemo stati na ovome. Ove godine očekujemo da ćemo staviti u fukciju srednjoškolski centar u Lapljem Selu, planiramo I novu školu u Suvom Dolu”, poručio je gradonačelnik Opštine Gračanica, Srđan Popović.

Rezanjem slavskog kolača i prigodnim kulturno-umetničkim programom u Osnovnoj skoli “Kralj Milutin” je u prisustvu brojnih djaka, nastavnika i roditelja, obeležena školska slava.

“Kao i svake godine i ove godine učenici su se sa svojim učiteljima i nastavnicima potrudili da naprave jedan, nadam se, dobar kulturni program. Potrudili smo se da to spremimo na časovima dopunske nastave I trudimo se da budemo bolji. Nadam se da uspevamo u tome”, izjavio je Vladimir Milkić, direktor OŠ ‘’Kralj Milutin”.

“Evo, u ime velikog prosvetitelja Svetog Save današnji dan je veliki u celom svetu, naročito u Srbiji, Republici Srpskoj, pogotovo na Kosovu. Ovo se priprema već tri meseca uz učešće učitelja,  nastavnika, profesora I učenika”, kaže Ljubomir Maksimović, učitelj OŠ "Kralj Milutin".

Razigrani mališani Osnovne škole “Kralj Milutin” su mesecima vredno radili na pripremi bogatog programa. Svako kazivanje, pesma, predstava i igra ispraćeno je gromoglasnim aplauzom.  Sudeći po njihovim osmesima, trud se isplatio.

“Ja sam se predstavila publici recitovanjem teksta sa mojim odeljenjem. Publici se jako dopalo sve to, meni isto, dopale su mi se I ostale tačke.

“Ja sam recitovala, igrala folklor. Recital mi je bio najdraži, publici se svidelo, meni isto I bilo mi je mnogo lepo. Fo9lklor je nešto posebno, to publika najviše voli i prezadovoljna sam".

“Igrao sam folklor pred roditeljima i mnogobrojnom publikom. Jas am se dobro proveo.”

“Danas, na Savindan, ja sam se publici predstavila jednim pismom iz romana Aleksandra Sergejeviča Puškina, pismo Tatjani Onjeginju, u kome ona govori o neuzvraćenoj ljubavi. Prezadovoljna sam, bila mi je čast da budem deo ovog programa".

Srpska pravoslavna crkva Svetog Savu slavi kao svog osnivača, dok  je kao školska slava Savindan ustanovljen 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Sveti Sava je umro u Bugarskoj, po povratku iz Palestine, 1236.godine. Njegove mošti su prenete u manastir Mileševu. Savin kult je zaživeo u narodu, zbog čega je turski zapovednik Sinan-paša naredio da se njegove mošti spale na Vračaru, 1594. godine.