14:03

28.01.2020

14:03

28.01.2020

Bojan Tomić, RTK2

Zelena pijaca u Prištini uskoro bi mogla da dobije novi izgled. Radovi na uklanjanju starih lokala i izgradnja novog poslovnog prostora mogla bi da započne za koji mesec. Zanatlije i vlasnici manjih lokala se tome protive jer ih, kako tvrde, niko nije obavestio niti konsultovao oko plana izgradnje.

Vlasnici lokala u blizini zelene pijace u Prištini okupili su se ispred opštine kako bi izrazili protest povodom plana o uklanjanju 80-ak njihovih prodavnica i zanatskih radnji i izgradnji novih poslovnih objekata na istoj lokaciji. Nezadovoljni zanatlije ističu da su o ovom projektu informisani putem medija.

“Kao zanatlijama nisu nam dostupne bilo kakve informacije. Kakva je sudbina naših lokala koji su na ovoj lokaciji više od 40, a neki i 50 godina, niko ne zna. Mi nismo protiv ovog plana, naprotiv, želimo da budemo deo ovog projekta ,ali nismo nikada pozvani ni na jedan sastanak, niko nas nije konsultovao za bilo šta. Podneli smo zahtev gradonačelniku Prištine da nas primi na razgovor. Danas je on zauzet, ali očekujemo da nas pozove ovih dana”, ističe predsednik Zanatske komore Enver Pakaštica.

Vlasnici radnji se pribojavaju da bi izgradnja poslovnog prostora mogla da se oduži, što im svakako ne ide u prilog.   

“Ovaj plan nije uopšte dobar, ne podržavam ga. Kako smo načuli, planirano je da radovi traju 500 dana, svi znamo da se rokovi nikada ne ispoštuju i da se to oduži na par godina”, smatra zanatlija iz Prištine.

“52 godine imam radnju. Ne prihvatam novi projekat jer mi ne odgovara. Sa našim lokalima prehranjujemo svoje porodice. Ovakva je situacija bila i u naselju “Tri šešira” gde je obećano da će posle renoviranja dobiti lokale pa su ljudi ostali na ulici”, ističe vlasnik prodavnice.

Od okupljenih zanatlija smo saznali da bi rušenje lokala oko zelene pijace trebalo da započne u maju.