16:13

28.01.2020

16:13

28.01.2020

Milan Milićević, RTK2

Kako bi obezbedio dodatna sredstva za izdržavanje petočlane porodice, Ivan Paunović iz Poneša u Pomoravlju se odlučio za uzgoj koza, pošto 50 odsto plate koju dobija kao noćni čuvar u školi nije dovoljna za normalno funkcionisanje njegovog domaćinstva.

Iako je zaposlen kao noćni čuvar u osnovnoj školi, Ivan Paunović za obavljanje tog posla dobija samo 50 odsto mesečnog prihoda, što nije dovoljno da obezbedi sredstva za školovanje troje dece i kupovinu osnovnih životnih namirnica. Iz tog razloga se  odlučio da dodatne prihode obezbedi uzgojem koza. Kaže da posao iziskuje puno rada i rano ustajanje.

„Imam šest koza, pet su se ojarile , imaju deset jarića. Još jedna treba da se ojari. Od uzgoja koza može da se preživi, ali ne i da se nešto mnogo zaradi. Bude za decu mleka, imam ih troje. Jariće prodajemo kad porastu" ističe tridesetpetogodišnji Ivan iz Poneša.

Zbog šuma i pašnjaka koji se nalaze u ataru sela uslovi za uzgoj koza u ovom delu Pomoravlja su izuzetno dobri. Ivan dodaje da bi upravo zbog toga povećao stado, međutim, za tako nešto nema uslova.

"Mogao bih i 15 koza da držim ali nemam uslove za tako nešto, nemam štalu veliku, inače bih držao možda i 20. Pokušao sam da potražim pomoć preko subvencija ali se one daju za veći broj koza, od 10 – 15, ja za tako nešto ne ispunjavam uslove",  kaže Ivan.

Deo kuće u kojoj žive Paunvići je zahvaljujući sredstvima koja je prikupila organizacija „Srbi za Srbe" nedavno je obnovljen , još je ostalo  se rekonstruiše krov koji neretko prokišnjava kada dođe do obilnijih padavina.