09:00

15.02.2019

09:00

15.02.2019

Beta, N1

Centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti biće održana u Orašcu u 12 časova kada će vence na spomenik voždu Karađorđu položiti premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama na ceremoniji u zgradi Predsedništva u Beogradu dok će predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković položiti venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali.

Dan državnosti 15. februar, ustanovljen je u znak sećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.

Kao državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara. Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje.

Čestitke od Lavrova

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov čestitao je ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću Dan državnosti i ocenio da se rusko-srpski politički dijalog dinamično razvija u duhu strateškog partnerstva.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Lavrov je naveo da računa na nastavak sadržajne razmene mišljenje i koordinacije koraka u međunarodnoj areni, između ostalog i u kontekstu rešavanja pitanja Kosova. "Želim ti zdravlje, blagostanje i dalje uspehe u radu", naveo je Lavrov u pismu.

Šef kineske diplomatije uputio čestitku Dačiću

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji čestitao je Dan državnosti Srbije šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću uz ocenu da odnosi i saradnja dve zemlje dobro napreduju.

"Povodom Dana državnosti Srbije, dozvolite mi da Vam uputim srdačne čestitke i dobre želje. Spreman sam da sa Vama zajednički ulažem napore u dalje jačanje dijaloga i saradnje naša dva ministarstva", naveo je Vang Ji. On je dodao da je spreman da "još više doprinosi razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije".