21:03

04.06.2019

21:03

04.06.2019

Beta, B92

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Briselu da je obavešten o "priznanju" koje je njegova zemlja dobila od Evropske komisije.

Zaev je rekao da je Evropska komisija njegovu zemlju i uspeh koji je postigla stavila na listu 20 najvećih dostignuća EU u proteklih pet godina.

On je to, saopštila je vlada u Skoplju, rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji sa predsednikom te komisije Žan-Klodom Junkerom i evro-komesarom za proširenje Johanesom Hanom na početku dvodneve posete Briselu.

"To je ogromno priznanje za nas i još veći podsticaj", istakao je Zaev.

Dodao je da je Severna Makedonija za 12 meseci završila reforme u celosti, temeljno implementirala sporazume s Grčkom i Bugarskom, i da je ona sada primer saradnje i prijateljstva u regionu, a i da je na unutrašnjem planu pokazala političku smelost i evropske manire.

Zaev je istakao da je njegova zemlja u potpunosti spremna da počne pregovore o prijemu u EU i da je sada Evropa na potezu da pokaže da drži reč i da odredi datum.

"U potpunosti smo spremni za početak pregovora. Sada su na potezu države članice i institucije EU. Na potezu je Evropa da pokaže da drži reč. Taj potez treba da bude isključivo na osnovu naših zasluga, a u interesu razvoja Unije i u interesu perspektive celog našeg regiona", rekao je Zaev.

Rekao je da je otvaranje tih pregovora jedina garancija za održavanje unutrašnje stabilnosti i reformskog impulsa u njegovoj zemlji, s pozitivnim efektima za ceo region Zapadnog Balkana.

Predsednik EK Junker je istakao da je Severna Makedonija spermna za naredni korak – za otvaranje pregovora i da će braniti taj stav.

Junker je, kako je preneto u saopštenju, čestitao Zaevu i njegovoj državi na "istorijskim koracima preuzetim u prethodne dve godine i istakao da je "Severna Makedonija svetao primer u regionu i šire".

Komesar EU za proširenje Johanes Han je rekao da je Severna Makedonija ispunila sve zadatke koji su stavljeni pred nju i da je sada na redu Evropski savet da ispuni obećanje iz prošle godine i potvrdi datum za otvaranje pregovaračkih poglavlja i time Severnu Makedoniju pretvopri u garanta mira i prosperiteta u regionu.