19:38

25.06.2019

19:38

25.06.2019

Tanjug, B92

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski istakao je da njegova država nema "plan B“, odnosno, da imaju samo jedan plan.

Pendarovski je naglasio da je njihov jedini plan početak pregovora o učlanjenju sa EU do kraja godine, prenosi portal Plus info.

"Verujemo da ne postoje dublji razlozi protiv početka pregovora sa EU, već samo tehnička odlaganja. Nemačka je naš najvažniji partner, ona je bila jedan od aktera u postizanju Prespanskog sporazuma i Berlin veoma dobro poznaje političku situaciju u našoj zemlji“, rekao je Pendarovski u intervjuu za nemački list "Špigl".

Nemački magazin ocenjuje da "nijedna zemlja nije shvatila ozbiljno, kao što je to uradila Severna Makedonija, politiku Brisela ka Zapadnom Balkanu, odnosno značaj mirnog rešavanja konflikata i regionalne saradnje".

Pendarovski je, govoreći o odloženom glasanju u nemačkom Bundestagu o pitanju da li da se Severnoj Makedoniji omogući datum za pristupne pregovore, naglasio da je optimista u tom pogledu.

"Špigl" je takođe pomenuo ideju da Albanija i Severna Makedonija idu u paketu, odnosno da istovremeno dobiju datum za pristupne pregovore sa EU, i ocenjuje da su problemi Skoplja u oblasti korupcije i vladavine prava manji u odnosu na haotičnu političku situaciju u Albaniji.

"Sadašnja vlada može i mora da bude doslednija u borbi protiv korupcije, te da vodi konzistentniju politiku na evropski način, jer tu i dalje postoji prostora“, zaključio je šef makedonske države.