22:24

25.06.2019

22:24

25.06.2019

N1, Beta

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će ratifikacija pristupnog protokola za Severnu Makedoniji biti završena do decembra i da će postati punopravna članica na Samitu u Londonu.

Kako je javila agencija MIA, Stoltenberg je tu poruku uputio dan pre početka dvodnevnog ministarskog sastanka za odbranu u Briselu, na kojem učestvuje i ministarka dbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska.

Stoltenberg je podsetio da su svi NATO saveznici u februaru potpisali protokol i da ratifikacija (u parlamentima zemalja članica) ide veoma brzo, kao i da je u slučaju Crne Gore bila potrebna jedna godina za taj proces.

"Ne zavisi od mene koliko će brzo ratifikovati, ali bi bilo jako dobro ako mogu da završe do decembra kada će se u Londonu sastati lideri. Ako ne bude tada, očekujem da se desi jako brzo nakon toga", rekao je generalni sekretar NATO odgovarajući na novinarsko pitanje.

Stoltenberg je istakao da Severna Makedonija ispunjava sve standarde za članstvo u NATO i ponovo pohvalio premijere Grčke i Severne Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva za hrabrost u rešavanju spora oko imena.

Članstvo Severne Makedonije u NATO, prema njegovim rečima, predstavlja signal da politika "otvorenih vrata" uspešno funkcioniše.

"Proširenje NATO je velika uspešna priča koja pomaže u širenju prosperiteta, stabilnosti i demokratije u Evropi", rekao je Stoltenberg.

Na sastanku NATO u Briselu, sutra i prekosutra, ministi odbrana će razgovarati o budžetskim pitanjima i cilju od dva odsto procenta BDP za Alijansu koji zemlje članice treba da dostignu do 2024. godine.

"Na dnevnom redu će biti i spor sa Rusijom oko nuklearne povelje koju Moskva krši, a razgovaraće se i o izazovima i mogućnostima razvijanja svemirskog programa na nivou Alijanse", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.