18:24

29.06.2019

18:24

29.06.2019

RTCG

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, na konferenciji održanoj u Podgorici, poručio je da je zadatak partije da se u narednom periodu odupre otporima na domaćoj sceni.

Zadatak je i da se prije svega riješi vjersko pitanje i to ne, kako je rekao, produbljivanjem raskola u Crnoj Gori, već sa ciljem da se prevaziđu podjele, dođe do pomirenja i objedinjavanja na evropski način. 

"Suočavamo se sa otporom onih koji zapravo pokušavaju da nas vrate na početak, pokušavaju da ospore naš vjerski identitet, da ospore time naš kulturni identitet, i u finalu to vodi onoj upitanosti podloj, koja je pratila nažalost naše istorijsko trajanje, a to je: 'A što će narodu bez svog nacionalnog, kultnurnog i vjerskog identiteta država. Zašto bi ljudi istog nacioalnog, kulturnog i vjerskog identiteta živjeli u dvije države, zašto ne živimo u jendoj državi'", rekao je Đukanović.

Lider DPS-a smatra da je to samo produžena zamka kojom se pokušava osporiti ono što smo radili tokom čitavog prethodnog perioda i kojom se, kako je rekao, "pokušava osporiti ovaj završni korak u koji smo ušli, a kojim pokušavamo da u potpunosti utemeljimo državni, kulturni, nacionlani i vjerski identitet Crne Gore i Crnogoraca".

On je rekao da se to ne radi da bi se produbljivali raskole u Crnoj Gori niti da bi se "revanširali za neke nekorektnosti prema Crnoj Gori i Crnogorcima tokom određenih faza istorije".

"Ovo mi radimo da bi smo učvršćivali stabilnost naše zemlje koja je nažalost permanentno pod udarom Srpske pravoslavne crkve koja na izvjestan način pokušava da zadrži poziciju temprine bombe u temljima države Crne Gore", naveo je Đukanović.

Đukanović je kazao da se to radmo da bi se prevazilazile "naše podjele jer su one postale usud o savremene Crne Gore koji ozbiljno limitira naše domete".

"Mi želimo da prevaziđemo podjele, mi želimo da dođe do pomirenja i objedinjenja, prevazilaženja tih istorijskih traumatičnih podjela unutar Crne Gore, prije svega unutar crnogorskog pravoslavnog korpusa", istakao je Đukanović.

U svom govoru predsjednik DPS-a je govorio i o potrebi da se učvrste vrijednosti i ideje, koje su utemeljene u istoriji našeg društva.

"Naše ideje su istorijski utemeljene, utemeljene u faktima, a protiv fakata se ne može izboriti falsifikatima. Naše ideje su zasnovane na potrebi da učvršćujemo stabilnost i multietničku demokratiju i da izgrađujemo evropske demokratske standarde u našem društvu. Zato su naše ideje pobjedničke! “, dodao je Đukanović.

Predsjednik je rekao da je Crna Gora danas zrela da može bez imalo rizika da kaže da onog trenutka kada se EU odluči za nastavak politike proširenja, da nema ko drugi biti prva sljedeća članica Unije bez Crna Gora.

"I to ne što je to naša želja, nego što su to fakti. Crna Gora je toliko odmakla ispred svih drugih u procesu pregovaranja da je prosto nezamislovo da ukoliko budemo vodili ozbiljnu i odgovornu politiku da nas može bilo ko preteći", kazao je Đukanović.

Izbornoj konferenciji je prisustvovalo oko 400 delegata iz Glavnog grada.