10:30

09.10.2019

10:30

09.10.2019

B92

Vladajuća Demokratska partija socijalista zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), navodi se u predlogu novog političkog programa te stranke.

Politički program te stranke koji će biti usvojen na 8. Kongresu partije zakazanom za 30. novembar.

"Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore", navodi se u predlogu programa u delu identiteta, koji objavljuje "Pobjeda".

U pitanju je značajna izmena političkog programa DPS-a kada je u pitanju odnos te stranke prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori poslednjih godinu dana je zastupao predsednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od strane Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

U novom političkom programu DPS-a podseća se da je ta partija u "snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinela njegovom utemeljenju i definisanju".

"Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. veka", navodi se u predlogu programa koji je upućen predsednicima svih opštinskih organizacija.

Navodi se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i verskih zajednica.