21:50

11.06.2019

21:50

11.06.2019

Beta, AFP

Neće biti novih pregovora oko sporazuma o razlazu između EU i Velike Britanije, ko god bio naslednik Tereze Mej na čelu britanske vlade, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Više kandidata za naslednika Tereze Mej, koja je podnela ostavku sa mesta šefa Konzervativne stranke i samim tim šefa vlade, reklo je da žele ponovo da otvore pregovore o dogovoru o Bregzitu. Jedan od njih, Boris Džonson, koji važi za favorita, zapretio je i da neće platiti račun za Bregzit predviđen u već usaglašenom sporazumu. 

"Neće biti ponovnog pregovaranja o sadržaju sporazumu o povlačenju, zaključenog između EU i britanske čelnice", upozorio je Junker u intervjuu objavljenom na sajtu politico.eu.

"To nije ugovor između Tereze Mej i Žan-Klod Junkera, to je ugovor između Velike Britanije i EU i treba da ga poštuje budući britanski premijer ko god on bio", rekao je Junker i ponovio da se neće ponovo pregovarati o tom sporazumu. 

On je ponovio nešto što evropski lideri već mesecima govore. Junker je, međutim, dodao da može biti razjašnjenja, preciziranja i dodatka kada je reč o političkoj deklaraciji koja ide uz sporazum o razlazu. Ta deklaracija koja nije deo sporazuma o razlazu treba da odredi obrise budućeg trgovinskog odnosa između Londona i EU. 

Junker je rekao da je imao utisak poslednjih meseci da je glavna preokupacija britanskih političara bila da smene Terezu Mej, a ne da tragaju za aranžmanom sa EU. Na pitanje da li ima favorita među kandidatima da je zamene, on je odgovorio odrečno. 

EU već više meseci ponavlja da se ne može ponovo otvarati sporazum o odvajanju koji je britanski parlament tri puta odbacio.