12:08

17.06.2019

12:08

17.06.2019

Tanjug

Doskorašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe odustao je od osvojenog mandata u Evrospkom parlamentu.

Štrahe je nedavno bio prinuđen da podnese ostavku na političke funkcije zbog afere oko video snimaka od pre dve godine na kojima se vidi kako jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj strani.

On je na prošlim izborima za Evropski parlament osvojio više od 45.000 direketnih glasova, čime je osvojio direktan mandat.

Zbog afere u koju je umešana njegova stranka, nije želela da prihvati mandat u evropskoj skupštini, ali je on do danas ostavio otvoreno da li će otići u Brisel.

Prema pisanju medija, Štrahe, iako to negira, dogovorio je da njegova supruga dobije sigurno mesto u budućem sazivu austrijskog parlamenta, a da on iduće godine bude nosilac liste FPO na izborima za Beč.

"Rezulta evropskih izbora je jasno pokazao da je politički atenta na vladu, FPO i mene lično samo bilo 'okrznuće'. Glasači su pokazali da se ne daju pokolebati. Zahvaljujem se 45.000 biračima što su, bez ikakvog poziva i reklame, dali meni lični glas. Ta potvrda mi znači puno. Međutim, odlučio sam da ne prihvatim mandat u Evropskom parlamentu. Time ne odbijam nalog dobijen od građana, već činim ispravno u ispravno vreme“, poručio je Sstrahe u pisanoj izjavi.

Istakao je da će povratak u politiku uslediti tek kada se rasvetle pozadine video snimaka.

Naglasio je da nikada nije ni želeo da ide u Brisel, već je uvek želeo da svoj politički rad usmeri u Austriji, u interesu austrijskih građana.

„Neću se povući, niti skrivati. Naprotiv, kao običan član FPO staviću se u službu potpunog rasvetljavanja afere i političke podrške stranke“, poručio je Štrahe.