23:03

06.07.2019

23:03

06.07.2019

Beta, B92

Dvadeset civila, a među njima sedmoro dece, ubijeno je u bombardovanju snaga sirijskog režima i ruskih saveznika u severozapadnoj Siriji.

To je saopštila Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

To je bio najnoviji smrtonosni napad na uporišta opozicije.

Kasno u petak sirijski avioni i helikopteri izveli su udare iz vazduha na selo Mahambel u provinciji Idlib, ubivši 13 civila, uključujući sedmoro dece, saopštila je Opservatorija.

Još sedmoro civila poginulo je danas, uključujući jednu ženu pogodjenu raketnom vatrom u predgradju grada Kan Šeikhuna na jugu provincije, naveo je isti izvor.

Troje članova jedne porodice ubijeno je u ruskom udaru iz vazduha na grad Morek u susednoj provinciji Hama.

Region Idlib, gde živi oko tri miliona ljudi, od kojih su mnogi pobegli iz područja koje su ranije držali pobunjenici, a ponovo su ih osvojile vladine snage, je poslednje uporište opozicije Vladi u Damasku, koja ima podršku Rusije, posle osam godina gradjanskog rata.

Tim regionom blizu Turske rukovodi bivši sirijski saveznik Al-Kaide, Hajat Tahrir al-Šam, ali su prisutni i drugi džihadisti i pobunjeničke grupe.

Idlib bi trebalo da bude zaštićen od velikog napada režima na osnovu dogovora Moskve i Ankare, postignutog u septembru ali su Damask i ruski sazvenici pojačali smrtonosno bombardovanje regiona od kraja aprila. Od tada je ubijeno više od 530 civila.

UN su saopštile da je 25 zdravstvenih ustanova u regionu pogodjeno, uključujući drugi napad za dva meseca na podzemnu bolnicu u gradu Kafranbel u četvrtak. ;

Napad se dogodio uprkos činjenici da su koordinate te bolnice prethodno date stranama u sukobu kako bi se sprečio svaki udar na nju, rekao je u petak Mark Cats (Cutts), zamenik regionalnog humanitarnog koordinatora za sirijsku krizu.

On je rekao i da je užasnut zbog nastavka napada na civilna područja u civilnu infrastrukturu dok se sukob u severozapadnoj Siriji nastavlja.

U sirijskom ratu je od 2011. godine poginulo više od 370.000 ljudi,a raseljeni su milioni.