21:22

07.07.2019

21:22

07.07.2019

RTS, Rojters

Premijer i lider vladajuće Sirize Aleksis Cipras pozvao je predsednika opozicione Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa i čestitao mu na pobedi, rekao je zvaničnik Sirize. Micotakis će sutra položiti zakletvu kao novi premijer Grčke, rekao je izvor iz Nove demokratije.

Aleksis Cipras je pozvao Kirjakosa Micotakisa i čestitao mu na pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima.

Micotakis će sutra položiti zakletvu kao novi premijer Grčke, a potom će se obaviti primopredaja dužnosti, rekao je izvor iz Nove demokratije za agenciju ANA.

Prema projekciji grčkog ministarstva unutrašnjih poslova, Nova demokratija je osvojila 39,8 odsto glasova, a Siriza 31,5.

Prema izlaznim anketama, Nova demokratija osvojiće apsolutnu većinu u parlamentu, odnosno između 155 i 167 mesta u parlamentu koji ima 300 poslanika, prenosi Rojters.

Visoki funkcioner vladajuće Sirize Panos Skurletis izjavio je da su izlazne ankete pokazale da je Nova demokratija odnela "čistu pobedu".

Funkcionerka Nove demokratije Ana Mišel Asimakopulu poručila je da je Grčka poslala signal Evropi da je vreme da populizam ostavi iza sebe.

Aleksis Cipras je raspisao izbore tri meseca ranije, pošto je njegova levičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne Nove demokratije.

Micotakis, iako je i sam potomak jedne od glavnih grčkih političkih dinastija, nastojao je da se u kampanji okrene radnicima, promovišući pritom i bolje poslovno okruženje, smanjenje poreza i modernizaciju grčkog birokratskog sistema.

Tokom prethodne kampanje za Evropski parlament, Micotakisova stranka morala je da se brani od optužbi Sirize da će konzervativci, ako dođe do promene vlasti, uvesti sedmodnevnu radnu nedelju.

Nova sednica grčkog parlamenta nakon izbora biće održana 17. jula, kada će novi poslanici položiti zakletvu.

Nakon polaganja zakletve, poslanici će formirati predsednički odbor koji će izabrati novog predsednika, potpredsednike i druge zvaničnike.

Vanredni izbori se održavaju u trenutku kada Grčka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grčkoj od kada je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.