23:44

08.07.2019

23:44

08.07.2019

Blic

Kako se dvomesečno suđenje koje je šokiralo Francusku približava kraju ove nedelje, bivše rukovodstvo Frans Telekoma moglo bi da se suoči sa zatvorskom kaznom zbog organizovanog maltretiranja koji je doveo do talasa samoubiostava.

Državni tužioci su pozvali sudije pa okrive direktore za maltretiranje i nalože maksimalnu zatvorsku kaznu od jedne godine, kao i velike novčane kazne, prenosi "Gardijan".

To je usledilo nakon što su se na sudu pojavili novi detalji o užasima koje su prošli radnici zbog sistematskog nasilničkog ponašanja koje je za cilj imalo da ih primora da daju otkaz.

Slučaj protiv bivše državne francuske firme za telekomunikacije, koji je od 2013. godine u javnosti poznat kao Oranž, mogao bi da stvori svetski presedan ukoliko se rukovodioci kompanije proglase lično odgovornim za strateški uznemiravanje.

Između 2008. i 2009. godine, 35 zaposlenih oduzelo je sebi život. Kompanija je privatizovana i preduzela je plan restrukturiranja tokom koga su šefovi odlučili da smanje petinu radne snage - više od 22.000 radnih mesta.

Mnogi radnici koji su se ubili ostavili su poruke govoreći da je kompanija učinila njihove živote nepodnošljivim.

Sedam bivših šefova francuskog Telekoma, uključujući bivšeg izvršnog direktora Didijera Lombarda, optuženi su da su uspostavili sistem toksičnog upravljanja.

Sud je čio izveštaje porodica nekoliko radnika koji su sebi oduzeli život. Nomi Luvraduk ispričala je kako se njen otac Remi ubio nekoliko dana pre njenog 18. rođendana.

"Voleli smo mog oca. Vi ste ga ubili. Telekom je uništio njegov život i nijemu ostavio izlaz. Strah mora da promeni stranu. Ti ljudi moraju da prestanu da se osećaju nekažnjeno, tako da to više ne ponove u drugim kompanijama", rekla je ona obraćajući se bivšim rukovodiocima.

Advokati su rekli da Remijev slučaj sumira toksičnu radnu sredinu. U kompaniji je napredovao od niske pozicije, ali je 2006. godine njegova pozicija ukinuta. Bio je prisiljen da menja pozicije četiri puta u tri godine, dok je pokušavao da radi što je napornije moguće da bi izgbegao dodatne promene.