09:35

11.07.2019

09:35

11.07.2019

Tanjug, Rojters

Najmanje šest osoba, među kojima dvoje dece, je poginulo, a više od 100 povređeno u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, popularno među turistima. Među žrtvama nema turista iz Srbije.

Kako navodi grčka policija, dvoje starijih turista iz Češke stradalo je kada je vetar prevrnuo njihovu kamp prikolicu, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije poginuli su kada se srušio krov u restoranu u Nea Plaji, a dečak i muškarac iz Rusije stradali su kada se srušilo drvo u blizini hotela u Potidei.

U bolnici je više desetina ljudi svih uzrasta, većinom primljenih zbog preloma i udaraca u glavu. 

Nevreme praćeno jakim vetrom i kišom, za koje kažu da je najveće u proteklih nekoliko decenija, sinoć je zahvatilo Halkidiki.

Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na Halkidikiju, a oluja je protutnjala Neos Marmarasom, Pefkohorijem, Kaliteom, Nikitijem.

Vodena bujica nosila je drveće, a u moru se mogu videti suncobrani i ležaljke iz barova.

Vetar je bio toliko jak da je izbio ulazna vrata na poznatom hotelu "Meliton" u Porto Karasu.

Kako navode iz konzulata Srbije u Solunu, do sada niko od državljana koji se nalaze u tim područjima nije tražio bilo kakvu pomoć.

"Naši turisti koji letuju u ovom regionu su na društvenim mrežama preneli fotografije i video zapise. Mnogi nisu mogli da se jave rodbini i prijateljima jer nema ni struje, ni interneta, a i fiksna telefonija je u prekidu".

Saobraćaj je otežan i na putu između Neos Marmarasa i Porto Karasa. Na mnogim lokalnim putevima otežan je saobraćaj zbog palog drveća.

Tokom jutra se nad Halkidikijem razvedrilo, mada prema informacijama Grčkog meteorološkog zavoda i za danas je najavljeno nevreme, ali slabijeg intenzitata.

Meteorolozi kažu da je ovakvo nevreme potpuno neuobičajeno za ovo doba godine u Grčkoj, gde su leta uglavnom suva i topla.