15:04

13.08.2019

15:04

13.08.2019

Tanjug

U Nemačkoj se obeležava 58 godina od početka gradnje Berlinskog zida dugog 155 kilometara koji je odvajao sektor zapadnog saveznika od sovjetskog sektora.

Prilikom pokušaja prelaska Berlinskog zida, za 28 godina postojanja, život je izgubilo najmanje 140 osoba, prenosi Hina.

Predstavnik savezne vlade za područje bivše Nemačke demokratske republike (DDR) Kristijan Hirte ukazao je na bolne rane koje je podela Nemačke ostavila iza sebe.

"Početak gradnje zida pre 58 godina crni je dan u nemačkoj istoriji i mi smo veliki dužnici svima onima koji su doprineli da taj zid padne", rekao je Hirte, koji je iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Na današnji dan 1961. godine je, po nalogu vođstva tadašnje Nemačke demokratske republike, počela gradnja zida čiji je službeni naziv bio "antikapitalistički zaštitni zid" i služio je "zaštiti od agresivnog uticaja Zapada".

Istoričari smatraju da je pravi razlog gradnje Berlinskog zida i hermetičkog zatvaranja DDR-a bio masovni egzodus stanovništva Istočne Nemačke na Zapad.

Berlinski zid je pao 9. novembra 1989. godine u jeku političkih promena unutar bivše Istočne Nemačke, koji su završili nemačkim ujedinjenjem godinu dana kasnije.