19:56

10.09.2019

19:56

10.09.2019

Beta, B92

U američkoj saveznoj državi Severnoj Karolini danas se održavaju izbori za američki Kongres.

Obe stranke, Demokratska i Republikanska, pomno prate da li će stranka predsednika SAD Donalda Trampa, Republikanska, zadržati mesto u Predstavničkom domu, koje popunjava nekoliko poslednjih decenija.

Demokrate se nadaju da će ipak uspeti da pobede u 9. distriktu, koji u Kongresu zastupaju republikanci još od šezdesetih godina, s obzirom na to da ankete pokazuju izjednačenu trku između demokrate Dena Mekridija i republikanca Dena Bišopa, preneo je Glas Amerike.

Specijalni izbori u tom distriktu, u kojem je Tramp pobedio 2016. godine sa 12 odsto razlike, sazvani su nakon što su zbog zloupotreba poništeni rezultati prošlogodišnjih izbora, na kojima je Mekridi tesno izgubio od tadašnjeg republikanskog kandidata Marka Harisa.

I predsednik Tramp i potpredsednik Majk Pens su u ponedeljak posetili Severnu Karolinu, čije su birače pozvali da podrže Bišopa, 55-godišnjeg državnog senatora koji podržava Trampovu politiku.

"Imate demokratu Dena Mekridija koji želi otvorene granice, gradove utočišta i koji neće štititi drugi amandman (ustavno pravo na nošenje oružja)", rekao je Tramp na skupu u gradu Fejetvil.

Pobeda republikanskog kandidata poboljšala bi šanse Republikanske stranke da na izborima 2020. godine ponovo vrati kontrolu nad Predstavničkim domom, u kojem većinu imaju demokrate.

Pobeda demokratskog kandidata bi pak ulila novu nadu Demokratskoj stranci da će na izborima za Kongres i predsednika naredne godine uspeti da pridobije veći broj Trampovih birača.

Izbori u Severnoj Karolini su drugi najskuplji u istoriji za mesto u Predstavničkom domu. Prema podacima Centra za odgovornu politiku, na politički marketing je potrošeno više od 10,7 miliona dolara.