18:38

12.10.2017

18:38

12.10.2017

Kristina Petrović, RTK 2

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj posetio je Ministarstvo za kosovske snage bezbednosti i tom prilikom izrazio uverenje da će KBS nastaviti da grade poverenje među srpskom zajednicom.

Premijer Ramuš Haradinaj je tokom obilaska Bezbednosnih snaga Kosova, rekao da Kosovo teži učlanjenju u NATO, što će, prema njegovim rečima, biti i u interesu pripadnika srpske zajednice.

"Ova odluka garantuje bezbednost i kosovskim Srbima. Doprineće većoj sigurnosti. Regrutovanje i učešće kosovskih Srba u KBS je ulaganje u sigurnost društva u kome živimo. Ovo je veliki uspeh. Uveren sam da će Bezbednosne snage Kosova nastaviti izgradnju poverenja kada je u pitanju srpska zajednica”, rekao je Haradinaj.

Premijer je naglasio da će raditi na transformaciji bezbednosnih u Oružane snage Kosova.

"Saveznicima mogu da poručim i da potvrdim da ćemo Bezbednosnim snagama dati ustavni mandat kako bi postale Oružane snage Kosova. Vojsku imamo, ali joj moramo dati i ustavni mandat”, poručio je premijer.

Ministar za kosovske snage bezbednosti Rustem Beriša izrazio je uverenje da će ispuniti sve obaveze.

"Mi smo gospodina Haradinaja upoznali sa dostignućima, aktivnostima i procesima kroz koje smo prošli do sada, u procesu transformacije KBS u oružane snage. Predstavili smo dosadašnje rezultate i izazove koji nas očekuju u budućnosti. Od premijera smo dobili mnogo obaveza i zadataka, ali sam uveren da ćemo sve to i  ostvariti”, kazao je ministar.

Ovo je bila prva poseta premijera Kosova Ramuša Haradinaja Ministarstvu za kosovske snage bezbednosti od njegovog stupanja na dužnost.