19:30

30.12.2017

19:30

30.12.2017

Marko Lekić, RTK2

Predsednik Kosova Hašim Tači je u intervjuu za RTK2 povodom inicijative pojedinih poslanika za povljačenje Zakona o specijalnom sudu istakao da "sve što ide regularnom procedurom, što je prema pravilima skupštine, što je prema ustavu i zakonima Kosova, i što je došlo od poslanika koji su izabrani voljom naroda, treba uzeti sa ozbiljnošću".

"Zato mislim da ovi poslanici nisu protiv pravde, nisu protiv toga da se osude zločini, ali naklonjen sam tome da ovo pitanje treba uzeti sa najvećom ozbiljnošću, rekao je Tači.

Na pitanje, da li se boji da bi zbog toga moglo da dođe do pogoršanja odnosa sa nekim međunarodnim partnerima Tači odogovara:

"Ni pod kojim okolnostima, ni po koju cenu neće doći do konfrontacije ili pokušaja nanošenja štete odnosima Kosova sa zapadnim saveznicima. Naš celokupan put je bio zajednički, gradimo novo multietničko Kosovo, zapadnih vrednosti, ali na kraju krajeva, o Kosovu odlučuju izabrani predstavnici naroda, a to su poslanici".

Prema rečima predsednika Kosova, Komisija za istinu i pomirenje je neophodna, da je to humano a ne političko pitanje.

"Mislim da zbližavanje ljudi koji će gledati u budućnost pomaže našem društvu, pomaže našoj državi, pomaže miru, stabilnosti i intergaciji. Mislim da Komisija za istinu i pomirenje ne predstavlja izazov za pravosuđe, već naprotiv, pomaže pravosuđu. Svi ćemo biti u službi pravde, u službi istine i u službi pomirenja", naveo je Tači u intervjuu za Radio Televiziju Kosova 2, kanal na srpskom jeziku.

Nije precizirao kada bi dijalog sa Beogradom mogao biti nastavljen, ali je rekao ko će u ovom procesu učestvovati.

"Nadležnosti su jasno određene ustavom i zakonima Kosova. Predsednik vodi spoljnu politiku Republike Kosovo. Okupljeni smo u zajedničkom timu, koalicioni partneri, vlada, skupština, opozicione partije i predstavnici civilnog društva, imaćemo potpuni konsenzus politike, kosovskih institucija i civilnog društva".

Asocijacija opština sa srpskom većinom treba da se formira što je pre moguće, ocenjuje Tači.

"Sve što je u skladu sa ustavom i zakonima Kosova, to proizilazi i iz sporazuma postignutih u Briselu. Većina sporazuma je sprovedena, ostala su određena pitanja koja će se dalje sprovoditi".

On očekuje da se krene sa radom na uspostavljanju ZSO u 2018. godini.

"Definitivno mislim da dȁ. To treba da se desi, ja ću to da pospešim".

Na pitanje da li sarađuje sa predstavnicima Srpske liste iz koje je ranije saopšteno da su zamrzli razgovore sa njim, Tači odgovara:

"Sa predstavnicima Srpske liste se sastajem i razgovaram, sa njima i sa predsednicima opština sa srpskom većinom i imamo veoma dobru saradnju. Naravno da uvek ima prostora da se radi više".

S obziom da su iz ministarstva za zajednice i povratak ovu godinu okarakterisali kao lošu kada se radi o procesu povratka, Dalibor Jevtić je pozvao sve institucije da se u taj proces uključe. Tači kaže da je o tome razgovarao sa ministrom.

"On je uradio odličan posao, maksimalno je angažovan na povratku raseljenih Srba, Crnogoraca, i ostalih. Ja i danas pozivam sve Srbe koji žele da se vrate na svoju imovinu, u svoje kuće, da se vrate. Kosovo je naša zemlja, treba da je izgradimo zajedno i ministar Jevtić je imao, ima i imaće stalnu institucionalnu podršku i ko god da je u pitanju imaće je", rekao je Tači.

Formiranje Oružanih snaga Kosova će se dogoditi 2018. godine, tvrdi Tači i dodaje da se trenutno radi na implementaciji kriterijuma i standarda koje je postavio NATO i drugi međunarodni partneri.

"To će biti nova multietnička snaga. Bila je zaista ohrabujuća još veća integracija Srba u Kosovske snage bezbednosti. Verujem da ćemo obaviti najbolji mogući posao da se ovaj proces odvija koordinisano sa ustavnim promenama i da se zatvori tokom 2018. godine. Formiranje oružanih snaga nije usmereno protiv bilo koga, u interesu je mira i stabilnosti".

Kosovo treba da zaključi proces demarakcije, radimo intenzivno i ja kao predsednik, vlada, skupština, komisije i političke partije kaže Tači.

"Nadam se da će u drugoj polovini januara ovo pitanje da se zatvori i da će Kosovo dobiti pravo na viznu liberalizaciju, pošto je to i uslov i Evropske unije. Da li pravedan uslov ili ne, to je diskutabilno pitanje".

Rad Vlade Kosova smatra dinamičnim, sa konkretnim napretkom i dodaje da je takav rad nedostajao u prošlosti.

"Naravno, ostaje još puno toga da se uradi. Verujem da je 2017. godina bila uspešna, sa postepenim napretkom na svim poljima, u demokratskim reformama, ekonomskom razvoju, što je kulminiralo potpisivanjem ugovora za izgradnju termocentrale 'Novo Kosovo', gde će biti investirano milijardu i 300 miliona evra, što je najveća, najsnažnija investicija u istoriji Kosova, zato smatram da je 2017. bila uspešna godina i 100 dana rada vlade ocenjujem kao period efikasnsnog, dinamičnog i progresivnog rada za zemlju", naglašava Tači.

Vest koja je u poslednje vreme aktuelizovana je i stolica za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, na pitanje da prokomentariše najave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da Moskva to neće dozvoliti Tači kaže:

"Ne bih želeo da se bavim srpskim ministrom, jer on često ne pogađa. Kosovo će postati deo Ujedinjenih nacija. Završni proces dijaloga Kosova i Srbije biće okončan prihvatljivim sporazumom za obe strane, koji će i međunarodna zajednica pozdraviti. Obe naše zemlje treba da donose odluke same za sebe. Postignuti sporazum treba da bude prihvatljiv za sve, sporazum koji garantuje mir, stabilnost, evropske integracije za obe zemlje, ali da to ne bude proces koji će učiniti da se osećaju loše, već poštujući volju obe zemlje", kazao je Tači za RTK2.

Tači je siguran da će Kosovo biti član Uneska i Interpola, a kaže da će se uskoro kandidovati i za članstvo u Savetu Evrope, te smatra da će se sve "kretati progresivnim tokom, postepeno i koordinisano" i navodi da se Kosovo konsoliduje na unutrašnjem i na međunarodnom polju.

Početak završne faze dijaloga između Beograda i Prištine je od vitalnog značaja za ceo Zapadni Balkan, bitan je za investicije i podršku koje dolaze iz međunarodne zajednice, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, ali i NATO-a, naveo je Tači i dodao da mir između Kosova i Srbije podrazumeva mir na celom Balkanu.

"Treba naglasiti da u regionu nikada nije bilo bolje nego sada. Sve države međusobno sarađuju, međusobno komuniciraju, iako su ostala otvorena pitanja iz gorke ratne prošlosti. Vidim da rukovodstva u regionu rade za evropsku budućnost, zemlje su nezavisne i odlučuju same za sebe. Mislim da će strategija koju će predsednik Junker predstaviti 7. februara 2018. godine biti strategija koja daje viziju i integracioni okvir za zemlje Zapadnog Balkana u Evropsku uniju".

Ono što je prema njegovom mišljenju važno je što svi lideri Zapadnog Balkana imaju viziju integracije svojih zemalja u evropsku porodicu.

"Naravno da su ostala otovrena pitanja između pojedinih zemalja kao posledica ratova, ali su to stvari koje će biti prevaziđene dobrom voljom. Danas, za razliku od prošlosti, postoji dijalog među zemljama, konstruktivni odnosi, svaka zemlja radi na ekonomskom razvoju. Imam potpuno poverenje u sigurnu evropsku budućnost regiona", naveo je Tači.

On je čestitao novogodišnje i božićne praznike svim građanima Kosova.

"Neka Nova godina bude godina uspeha, napretka, jedinstva, multietničnosti, nade, vere i boljeg života za svakog građanina i svaku porodicu", poručio je predsednik Kosova na kraju intervjua.