13:17

31.12.2017

13:17

31.12.2017

Milica Živić, RTK2

S obzirom da su praznici vreme u kojem se konzumiraju ukusna jela i veoma često žestoka pića, umesto veselja, alkoholna pića mogu uzrokovati i neke druge, manje ugodne osećaje. Isto tako nepažljivo rukovanje pirotehničkim sredstvima može prouzrokovati ozbiljne telesne povrede. Iz dežurnih službi apeluju na građane da budu umereni i da ne voze u alkoholisanom stanju.

Tokom novogodišnje noći pojačana je konzumacija alkohola zato lekari savetuju izbagavanje velike količine istog jer to može dovesti do razdražljivog raspoloženja i agresije koja dalje može da odvede u razne konfliktne situacije.

„Građani koji večeras slave Novu godinu u hotelima, restoranima i svojim domovima savetujemo im da ne preteruju sa konzumacijom hrane i pića, sa akcentom na alkoholna pića. Razlog je što to može dovesti do mučnine i drugih zdravstvenih problema. Osobe koje se nađu na javnim mestima savet je da se toplo obuku. Naša služba radi 24 sata dnevno i mi smo tu i za novogodišnju noć“, istakla je Marjan Madić, lekar opšte prakse.

Tokom novogodišnjih praznika pojačana je i kontrola policije. Iz Policijske stanice u Gračanici apeluju na građane da ne voze u alkoholisanom stanju.

„Policijska stanica u Gračanici će tokom novogodišnje noći pojačati prisustvo svojih pripadnika. Apelujem na sve koji slave večeras, koji izlaze i voze, da manje konzumiraju alkohol i da ukoliko nisu u stanju da voze ne sedaju za volanom, kako bi novogodišnja noć prošla bez problema. Takođe, apelujem i na sve ugostitelje da vode računa o svojim gostima", kaže Bratislav Trajković, komandir policijske stanice u Gračani.

Novogodišnji i božićni praznici su vreme kada se na svakom koraku mogu naći različita pirotehnička sredstva, od kojih su najprodavanija petarde i vatromet, međutim njihova nepravilna upotreba može izazvati mnogobrojne negativne posledice. Iz Vatrogasne službe u Lapljem Selu apeluju na roditelje da ne dozvole deci da koriste ova sredstva bez njihovog prisustva.

„Pošto mi, pored hitne službe i policije, spadamo u dežurne službe mi ćemo su svakom slučaju biti spremni ukoliko dođe do neke nezgode. Pogotovu ako se radi o upotrebi pirotehničnih sredstava. Mi smo tokom praznika, s obzirom da je pojačana upotreba pirotehničkih sredstava, aktivniji i u svakom trenutku spremni da intervenišemo", kazao je Dragan Sekulić, šef vatrogasne stanice u Opštini Gračanica.

Nepažljivo rukovanje pirotehničkim sredstvima može prouzrokovati ozbiljne telesne povrede, kao što su opekotine i povrede ekstremiteta, koje mogu dovesti i do amputacije. Ipak uz odabrano društvo, dobro raspoloženje i umerenu konzumaciju jela i pića, doček Nove godine može proteći bez problema, i da se dugo pamti.