15:23

02.01.2018

15:23

02.01.2018

Radio Slobodna Evropa

Državni prioriteti kao što su ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, vizna liberalizacija, formiranje Vojske Kosova, nastavak i okončanje briselskog dijaloga sa Srbijom o normalizaciji odnosa, formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, prioriteti su koji se iz stare prebacuju na 2018. godinu, a oni su nasleđeni još iz pretprošle.

Kosovski zvaničnici su najavili da će rad na osnivanju Vojske Kosova biti među ključnim prioritetima, ali i da je Kosovo spremno da uđe u poslednju fazu procesa dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Kako je predsednik Kosova Hašim Tači rekao u godišnjem govoru, predstoji formiranje Ekipe jedinstva koja će biti uključena kako bi se obezbedila inkluzivnost i jedinstvo u ovom procesu.

Agron Bajrami, dobar poznavalac kosovskih prilika i glavni i odgovorni urednik dnevne novine Koha Ditore, kaže da su svi izgledi da će i 2018. biti slična prošloj, ako ne i ista.

"U 2018. godinu ulazimo sa istim problemima, samo što su tenzije mnogo veće. Ljudi već odavno čekaju na liberalizaciju viza i izgleda da je neće dobiti ni 2018. Mislim da to stvara veće tenzije i veće nestrpljenje među građanima. S druge strane, i političke partije su svake godine sve više spremne na međusobna sukobljavanja. Poslednjih godina je bilo mnogo tenzija i unutar institucija, a nažalost, ako se stvari ne promene, ne možemo očekivati ništa drugo osim od onoga što smo već videli", kaže Bajrami.

Građani Kosova i u 2018. ulaze pod viznim režimom sa Evropskom unijom, što ih čini jedinima na Balkanu koji i dalje čekaju u redu ispred ambasada.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom je jedan od poslednjih uslova Evropske komisije za ukidanje viznog režima, ali u Skupštini za sad ne postoji podrška od dvotrećinske većine, jer jedan broj poslanika i dalje smatra da je Kosovo tim procesom izgubilo svoju teritoriju što je utvrdila i nova Državna komisija za obeležavanje granice koju je premijer Ramuš Haradinaj imenovao po stupanju na dužnost.

Bajrami navodi da je jasno da kosovske institucije nemaju odgovor na tu dilemu koju su same sebi postavile pre tri godine.

"Nažalost, takva je situacija i za neko dodatno vreme ona se neće promeniti... Tako nešto samo komplikuje situaciju za obične građane, jer, kao što svi znamo, političari i ovi koji neće da reše ovako važne stvari, nemaju problema sa putovanjem i slobodom kretanja, već taj problem imaju samo obični ljudi", ističe Bajrami.

Aktuelna vlada, ističe Agron Bajrami, deluje da je još slabija od ranije kada su u pitanju "krupna pitanja" kao što su demarkacija sa Crnom Gorom ili Specijalni sud za ratne zločine.

"Vlada je veoma aktivna kada se radi o nekim drugim stvarima a što samo pokazuje jedan kontinuitet vladanja koje ignoriše potrebe običnih građana i koncentriše se samo na podelu vlasti. Kada su velike stvari u pitanju, mislim da je jasno da ova mlada ima mnogo manje i kapaciteta i volje da to uradi na brži i efikasniji način. Videli smo da poslanici vladajuće koalicije pokušavaju da suspenduju ili onemoguće rad Specijalnog suda, i to će sigurno biti prva velika priča u 2018. koja može Kosovo dosta da košta", zaključuje Bajrami.