16:11

02.01.2018

16:11

02.01.2018

Snežana Perić Bogdanović, RTK2

Stara srednjovekova tvrđava Novog Brda je najpoznatije mesto u istoimenoj opštini koja svake godine privlači sve više turista.

Novo Brdo, jedan od najvećih srednjevekovnih gradova iz 14. veka, u njemu je tada  izgrađana i novobrdska tvrđava, pored toga ova opština je poznata i po rudraskom sedištu koje je postojalo i pre same tvrđave. Bogata istorijom sazidana je u vremenu srpskog kralja Milutina 1319. godine, tokom svoje istorije mnogo puta je rušena i obnavljana ali i danas odoleva zubu vremena pa tako predstavlja jednu  od najatraktivnijih destinacija koju turisti svakim danom obilaze.

"Ona je dugo bila u lošem stanju, zub vremena je učinio svoje, mada je ona i dobrim delom bila i porušena, međutim pre dve godine  krenula je restauracija same tvrđave, i za sada je obnovljen gornji deo grada ili citadela, što se tiče donjeg dela grada ne znam dali  će biti obnovljen. U samoj citadeli prilikom  obnove otkriveno je čak i jedan kamin koji je služio za parno grejanje, što je u to vreme bilo veliko otkriće jer su to imali samo primorski gradovi na obali Jadranskog mora. Inače sama ova tvrđava znači mnogo za ovaj kraj posebno što se tiče tog turističkog potencijala, jer samo Novo Brdo svi znaju zbog rudnika i zbog tvrđave”, ističe Živko Živković, profesor istorije.

Iako je ruralna i razuđena opština, ipak novobrdska  tvrđava je poznato istorijsko i arheološko nalazište koje pruža mogućnost upoznavanja ne samo istorije već i tradicije ovog kraja.

"U Novom Brdu se trenutno realizuje projekat obnove  tvrđave i revitalizacija biznisa koje implementira iz instituta, pomažu nam da se razvije biznis i da se održi turizam u novobrdskoj opštini. Trenutno ne očekujemo veliki broj turista, jer imamo i malo smeštajnih kapaciteta, rade samo dva restorana. Uglavnom nam dolaze dnevni turisti, mogu vam reći da otprilike od hiljadu do hiljadu i petsto turista dolazi mesečno. Glavna destinacija ili istorijsko nasleđe jeste tvrđava Novo Brdo i većina posetioca dolazi zbog same tvrđave", rekao je Fitim Bunjaku, turistički vodić Novog Brda.

"Dolaze i raspituju se, to je naš istorijski spomenik koji je važan za Novo Brdo, sada je počela restauracija ali još nije završeno tek jedna trećina i interesovanje je veliko", kaže Dragan Markovi, meštanin Bostana.

Za sve turiste koji žele da obiđu novobrdski kraj tu je svakako neizbežna srednjovekovna novobrdska tvrđava, ona se trenutno restaurira, sama citadela ili takozvani Gornji grad je obnovljen. Za sve turiste koji žele da posete ili da se upoznaju sa srednjim vekom ovo je pravo mesto gde možete da dođete i da  upoznate i istoriju, i građevinu i samu infrastrukturu novobrdskog kraja.