15:23

03.01.2018

15:23

03.01.2018

Milica Živić, RTK2

Nakon što je Visar Imeri, predsednik opozicionog pokreta Samoopredljenje, podneo ostavku na tu funkciju i sve ostale dužnosti unutar ove partije, analitičari smatraju da će pojedini poslanici verovatno napustiti Samoopredeljenje, ali da to neće uticati na snagu ovog pokreta u parlamentu i društvu. Oni smatraju da će novi lider biti Aljbin Kurti koji je samo dan nakon ostavke Imerija osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana i šest meseci. 

Pred Samoopredeljenjem su unutrašnji izbori, a kandidaturu je do sada najavio jedino Aljbin Kurti.

Analitičar Fadilj Ljepaja kaže da se, od kada je Imeri postao predsednik “Samoopredeljenja’’ znalo da on nije glavni u toj partiji. Ljepaja takođe smatra da su razdoru Samoopredeljenja doprinele i druge stranke.

“Nijedna partija, pa i one koji su na političkoj sceni Kosova, nisu bile spremne na tako naglo jačanje Samoopredeljenja pa su sve preduzele da ne bude tako. Svako ko je imao uticaja na tu partiju pokušao je nešto da uradi i da umanji njenu političku snagu. To je partija koja skoro svima na političkoj sceni Kosova manje - više smeta pa su razlike koje su postojale unutar partije ojačale, naročito pred regulrane izbore Samoopredeljenje ove godine. Ispostavilo se da Kurti, pošto je najavio da će se vratiti na čelo partije, smeta nekim drugim strujama koje su takođe imale ambicije za vođstvo u toj partiji. Mislim da ima još malo vremena da ne dođe do otcepljenja u ovoj partiji. Jednostavno, ako Kurti insistira na tome da bude predsednik, jedan broj poslanika će napustiti Samoopredeljenje i do sledećih izbora oni će ili biti samostalni ili će se pridružiti nekoj drugoj stranci”, rekao je Fadilj Ljepaja.

Profesor Nedžmedin Spahiu kaže da je Visar Imeri pokušao da stvori razdor unutar “Samopredeljenja”, ali da u tome nije to uspeo, jer je većina članova bila uz osnivača stranke Aljbina Kurtija.

“On je uspeo da pridobije nekolicinu saradnika u vođstvu te stranke koji su hteli da preuzmu partiju, ali u tome nisu uspeli, jer se većina članova držala osnivača stranke Aljbina Kurtija, koji je već nagovestio da će vratiti stranku. Kada je Kurti prepustio Imeriju stranku hteo je samo da se poigra kako bi pokazao de je Samoopredeljenje demokratska stranka, što ustvari i jeste, jer nijedna stranka na Kosovu nije uspela da bude takva. Verovatno će neki poslanici napustiti Samoopredeljenje, a ne zna se koliki će biti taj broj, što, verovatno, neće uticati mnogo na njenu snagu“m rekao je Nedžmedin Spahiu

Dan nakon ostavke Visara Imerija, četvoro poslanika Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju, Donika Kadaj - Bujupi i Faton Topali, proglašeni su krivim za bacanje suzavca u Skupštini Kosova, kako bi sprečili ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i Sporazum o zajednici srpskih opština, čemu se ovaj pokret snažno protivi. Oni su osuđeni na uslovne kazne zatvora. Aljbin Kurti osuđen je na godinu i tri meseca zatvora. Kazne neće biti sprovedene ako poslanici u periodu od dve godine ne počine neko drugo krivično delo.